Vesti

ČUVENI GLOB TEATAR IZ LONDONA GOSTOVAO NA VELIKOJ SCENI SA ŠEKSPIROVIM "HAMLETOM"

18 jun 2014

U okviru svetske turneje, koja je počela 23. aprila i ima za cilj da se obeleži 450 godina od rođenja legendarnog Vilijema Šekspira, slavni Glob teatar iz Londona gostovao je 18. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta sa "Hamletom u režiji Dominika Dromgula i Bila Bakhursta.
Publika u prepunoj sali, tokom dva sata i 40 minuta, uživala je u jednoj potpuno drugačijoj, svežoj verziji najpoznatije Šekspirove klasične tragedije, u kojoj se, uz prigušeni humor, isprepliću politika, nasilje i filozofska promišljanja.
Zaplet, koji sadrži elemente tragedije, osvete, bratoubistva, ubistva, introspekcije i natprirodnog uplitanja, izbacio je u prvi plan i veoma nadahnutu igru svih osmoro glumaca koji su nastupili u više od 20 uloga.
Ni pozorišna kritika nije ništa manje oduševljenja ovom predstavom koja slavi engleski jezik i Šekspirovu genijalnost.
U svom osvrtu, kritičar The „Independenta“ istakao je da je reč o „čudesnoj i snažnoj produkciji“ dok je njegov kolega iz The "Guardiana" ocenio da „dobre stvari često dolaze u malim pakovanjima, pa je tako i s dinamičnim i slojevitim 'Hamletom' u postavci Dromgula i Bakhursta".
Srbija je bila 21. država u kojoj je, od početka turneje, izvedena ova predstava.
Inače, na dan gostovanja, organizovano je druženje autorske ekipe sa novinarima, u novobeogradskom Hotelu "IN", (više o tome pročitajte OVDE) koji je, uz "Mačkov podrum" i Štampariju "Birograf" (printing house Zemun), pomogao da slavni londonski teatar nastupi u srpskoj prestonici.
Tokom dvogodišnje pozorišne avanture nazvane "Globe to Globe: Hamlet“, jedna od Šekspirovih najpoznatijih i najizvođenijih tragedija biće odigrana, kako je u programu predstave najavio Drogmul, u svih 205 zemalja sveta.
Trupa će prvo obići Evropu, potom odlazi na Karipska ostrva, Severnu i Južnu Ameriku, pa niz zapadnu obalu Afrike do Australije i ostrva Tihog okeana, odakle će se preko Indonezije, Japana, Kine i Azije i istočne obale Afrike vratiti nazad u Englesku.
Turneja će se završiti gde je i počela - u Globu, replici elizabetanskog pozorišta na južnoj obali Temze u Londonu.
Planirano je da poslednje izvođenje bude održano 23. aprila 2016. godine, kada se navršavaju četiri veka od smrti čuvenog Vilijama Šekspira, za čije je stvaralaštvo Glob teatar neraskidivno vezan.
Reditelj Piter Bruk smatra da je Hamlet od svih Šeksiprovih komada najobuhvatniji i najuniverzalniji.
- Šest najjednostavnijih reči u engleskom jeziku su "biti ili ne biti" (to be or not to be). Jedva da postoji mesto na planeti na kome te reči već nisu prevedene. Igrati "Hamleta" na izvornom jeziku po celom svetu je veoma hrabar i dinamičan poduhvat - ocenio je Bruk.
Na sceni Globa, tog kultnog pozorišta, 11. maja 2012. godine, u okviru "Kulturne olimpijade", sa velikim uspehom premijerno je izvedena predstava Narodnog pozorišta u Beogradu - Šekspirov "Henri Šesti" u režiji Nikite Milovojevića.
Poseban značaj ovog nastupa predstavlja i činjenica što se sa scene tog mitskog pozorišta prvi put, u 400 godina postojanja, čuo srpski jezik, što, zaista, predstavlja veliku čast i služi na ponos i Narodnom pozorištu i Srbiji.
Kulturna olimpijada počela je 23. aprila kao uvertira Letnjim olimpijskim igrama, a tokom šest nedelja pozorišne trupe iz 37 zemalja prikazale su svih 37 Šekspirovih dela na isto toliko jezika.
M.B.

Više fotografija i dva inserta sa gostovanja Glob teatra u Beogradu možete pogledati OVDE

Više o turneji Glob teatra možete saznati OVDE