Vesti

BURAN APLAUZ ZA UČESNIKE HUMANITARNOG KONCERTA “BOŽIĆNO PUTOVANjE”

29 decembar 2011

Humanitarni koncert Hora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu pod nazivom “Božićno putovanje”, održan je u četvrtak 29. decembra na Velikoj sceni.

Na programu su bile najlepše božićne pesme zapadnog i istočnog hrišćanskog sveta koje su komponovali Bendžamin Britn, Moris Durufle, Pavel Brandvik, Franc Gruber, Cezar Frank, Stevan Mokranjac, Petar Čajkovski, Miodrag Govedarica, Pavel Česnakov, Sergej Žarov, Ariel Ramirez, Mozes Hogan i Vilijem Smit.
Sav prihod sa ovog koncerta namenjen je Asocijaciji „Žena plus“, koja pruža podršku ženama i deci ugroženim HIV virusom. Ona nevladina organizacija nastoji da im pomogne na psihološkom, psihosocijalnom, medicinskom, socijalnom i svakom drugom polju, a takođe radi i na borbi protiv stigme i diskriminacije, organizujući različite vidove društvenog okupljanja na kojima se javnosti skreće pažnja na žene i decu koji su ugroženi HIV virusom.
Horom je dirigovao Đorđe Stanković. Specijalni gost koncerta bio je srpski operski velikan Živan Saramandić koji je izveo pesme „Aliluja; Spasi Bože, ljudi tvoja” i „Dvanaest razbojnika”.
Kao solisti nastupili su Tamara Dojković, Ivana Živadinović, Nataša Tomić,
Zorana Kalapiš, Jelena Pavlović, Dragana Tomić, Milan Prosen, Miroslav Markovski, Ivan Debeljak, Aleksandar Tasić, Boris Babik, Boris Postovnik, Olivera Krljević i Maja Janušić.
U programu su učestvovli i Dečiji hor „Horislavci”, Gorana Ćurguz, Milena Stanišić (solo harfa), Edit Makedonska (solo violina), Jovan Tomić, Slobodan Japundžić (gitare), Goran Milošević (udaraljke) i Tatjana Ščerbak Pređa (klavirski saradnik).
Program je režirao Aleksandar Nikolić, koreografiju je uradio Saša Krga, scenografiju je osmislio Miraš Vuksanović, dok su kostime izabrale Marina Medenica i Olga Mrđenović.
Publika u prepunoj sali pozdravljala je sve učesnike tokom koncerta dugim i burnim aplauzom, a na kraju ih je nagradila višeminutnim ovacijama.
M.B.