Vesti

SRDAČAN APLAUZ NA OBNOVI DONICETIJEVE OPERE „DON PASKVALE“

17 decembar 2011

Posle nekoliko godina pauze, „Don Paskvale“ Gaetana Donicetija ponovo je uvršten na operski repertoar Narodnog pozorišta, a obnova, u režiji Saše Gabrića, održana je 17. decembra na Velikoj sceni.

Orkestrom je dirigovala Zorica Mitev Vojnović, a uloge su ostvarili Dragoljub Bajić (Don Paskvale), Vladimir Andrić (Doktor Malatesta), Sofija Pižurica (Norina), Dejan Maksimović (Ernesto), Nebojša Babić (Notar) i Vladimir Jovanović (Trubač).
Komična opera “Don Paskvale” je 64 opera od ukupno 66 koliko je Doniceti  napisao u toku svog života. Iako su likovi i situacije veoma tipični i često viđeni u komediji del arte, majstorstvo i umeće slavnog italijanskog kompozitora daju ovom delu originalnost i trajnost u surovom operskom svetu.
“Don Paskvale” je naslov koji publika uvek rado sluša i gleda, pevači se takmiče da savladaju teške i zahvalne uloge, a režiseri uporno pokušavaju da pronađu nove i originalne pristupe tom neuništivom delu praizvedenom 1843. godine u Parizu.  
Priču o bogatom i uobraženom starcu koga na prevaru ožene kako bi ga naučili pameti, Gabrić je smestio u današnje vreme, a uobraženog starca je pretvorio u uobraženog mladića.
Na kraju predstave, koja odiše jednim modernim, razigranim i veoma duhovitim tonom, publika je soliste, zajedno sa članovima Orkestra, Hora i Baleta, nagradila srdačnim i burnim aplauzom.  
Scenografiju je osmislio Boris Maksimović, kostime je uradila Marina Medenica, a koreografiju Isidora Stanišić.
Sledeće izvođenje zakazano je za 22. decembar.
M.B.