Vesti

VIŠEMINUTNI APLAUZ NA PREMIJERNOJ OBNOVI OPERE “BAL POD MASKAMA”

28 decembar 2010

Premijerna obnova opere “Bal pod maskama” Đuzepea Verdija, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, u režiji Božidara Đurovića održana je veoma uspešno u subotu 29. januara na Velikoj sceni.

Oduševljena publika u prepunoj sali nije štedela dlanove da dugotrajnim i srdačnim aplauzom nagradi umetničku ekipu u kojoj su bili Hon Li (Rikardo), Marko Kalajanović k.g. (Renato), Katarina Jovanović (Amelija), Ivanka Raković(Oskar), Jelena Vlahović (Ulrika), Miodrag Matić (Silvano), Dragoljub Bajić (Tom), Sveto Kastratović  (Samjuel), Darko Đorđević (Sudija), Danilo Stošić (Amelijin sluga), Aleksandar Paunović (Arlekin), Ivana Vidmar (Kolombina) i Gavrilo Rabrenović (Pjero).
Scenografiju je uradio Aleksandar Zlatović, kostime Ljiljana Orlić, dok je za scenski pokret bio zadužen Ferid Karajica.
„Bal pod maskama“ premijerno je izveden 22. januara 2005. godine u režiji Božidara Đurovića.
Opera, praizvedena 1859. godine, zasnovana je na stvarnom događaju, ubistvu švedskog kralja Gustava III na maskenbalu u Stokholmu 15. marta 1792. Ali, pošto se taj događaj zbio relativno skoro, ali i zbog pokušaja atentata na Napoleona III 1858. godine, cenzura je zabranila da likovi opere predstavljaju događaje sa evropskog dvora, već se moraju izmeniti. Jedan od razloga je i želja vlasti da se izbegnu događaji sa ranijih Verdijevih premijera (kao što je „Nabuko”) kada je libreto prepun patriotskih osećanja uzbudio javnost u toku borbi za oslobođenje Italije, poznatih kao Risorđimento. U opticaj dolazi ili Amerika ili neka država na Kavkazu. Verdi se odlučuje za Ameriku i radnju prebacuje jedan vek ranije, iako se takvi događaji, kao i odnosi između vladara i naroda nisu mogli dogoditi u puritanskoj engleskoj koloniji XVII veka...
M.B.