Vesti

MAESTRO ADRIAN MORAR IZ RUMUNIJE 7. DECEMBRA DIRIGUJE IZVOĐENjEM VERDIJEVE OPERE "BAL POD MASKAMA"

5 decembar 2016

Izvođenjem Verdijeve opere „Bal pod maskama“, koja je na repertoaru Velike scene u sredu 7. decembra (19,30), dirigovaće maestro Adrian Morar iz Rumunije.
U podeli su Janko Sinadinović (Rikardo), Dragutin Matić (Renato), Jasmina Trumbetaš Petrović (Amelija), Sofija Pižurica (Oskar), Nataša Jović Trivić (Urlika), Pavle Žarkov (Silvano), Dragoljub Bajić (Semjuel), Vuk Matić (Tom), Igor Matvejev (Sudija) i Danilo Stošić (Sluga).
U predstavi, koja je premijerno izvedena 22. januara 2005. godine u režiji Božidara Đurovića, učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
Scenograf je Aleksandar Zlatović, kostimograf Ljiljana Orlić, a autor scenskog pokreta Ferid Karajica.
Za libreto „Bala pod maskama“ Verdi je uzeo Skribovu dramu „Gustav Treći Švedski“, koja je imala za osnovu stvarni istorijski događaj – ubistvo pomenutog švedskog kralja.
Sva lica u ovoj operi, praizvedenoj 17. februara 1859. godine u rimskom Teatru Apolo, imaju istorijsku verodostojnost, a u libretu je jedino ljubav Rikarda i Amelije izmišljeni romantični Skribov dodatak.
Morar, koji je više od dve decenije aktivno prisutan na rumunskim operskim scenama, je umetnik koga kritičari doživljavaju kao „autentičnog, pedantnog i izuzetno talentovanog dirigenta“.
Od 1995. godine redovno diriguje u Rumunskoj nacionalnoj opere u Klužu.
U međuvremenu, od 2001. godine bio je i čest gost u Nacionalnoj operi u Bukureštu, gde je, u sezoni 2006/2007 obavljao i funkciju umetničkog direktora.
Paraleno, gostovao je i u predstavama operkih kuća u Temišvaru, Jaši, Konstanci, Krajovi...
Takođe, često nastupa i sa simfonijskim orkestrima iz svih većih rumunskih gradova – od prestonice Bukurešta, preko Brašova do Temišvara.
Kao dirigent, gostovao je i u Švajcarskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Španiji, Mađarskoj, Tajlandu...
Tokom dosadašnje karijere osvojio je više značajnih nagrada.
M.B.