Vesti

Maestro Adrian Morar iz Rumunije, dirigovao izvođenjem Verdijeve „Travijate“, Snežana Savičić Sekulić pevala naslovnu ulogu

13 mart 2019

Verdijeva „Travijata“, sa Snežanom Savičić Sekulić u naslovnoj ulozi, izvedena je 13. marta pod dirigentskom upravom gosta iz Rumunije Adrijana Morara.

U ovom biseru operske umetnosti, u kojem je slavni italijanski kompozitor dao muzički portret jednostavne i tragične ljudske drame sa artizmom koji i danas oduševljava svojom kreativnom snagom, uloge su ostvarili i Dejan Maksimović (Alfred Žermon), Ljubodrag Begović (Žorž Žermon), Ivana Živadinović (Flora Brevoa), Tatjana Mitić (Anina), Strahinja Đokić (Doktor Grenvil), Miroslav Markovski (Baron Dufol), Slobodan Živković (Gaston), Aleksandar Manevski (Markiz), Siniša Radin (Đuzepe) i Predrag Gligorić (Komisionario).

U predstavi su učestvovali Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu.

Koncertmajstor je bila Edit Makedonska, a šef Hora Đorđe Stanković.

Režiju Borislava Popovića iz 1991. godine obnovila je Ivana Dragutinović Maričić.

Scenografiju je kreirao Boris Maksimović, kostime Božana Jovanović, a koreografiju je uradio Vladimir Logunov.

Libreto po romanu Dime-Sina napisao je Frančesko Pjave.

Opera je praizvedena u Teatru La Feniče u Veneciji 6. marta 1853. godine.

Morar, koji je više od dve decenije aktivno prisutan na rumunskim operskim scenama, je umetnik koga kritičari doživljavaju kao „autentičnog, pedantnog i izuzetno talentovanog dirigenta“.

Od 1995. godine redovno diriguje u Rumunskoj nacionalnoj operi u Klužu.

U međuvremenu, od 2001. godine često je gostovao u Nacionalnoj operi u Bukureštu, gde je, u sezoni 2006/2007. obavljao i funkciju umetničkog direktora.

Paralelno, gostovao je i u predstavama operskih kuća u Temišvaru, Jaši, Konstanci, Krajovi...

Takođe, često nastupa i sa simfonijskim orkestrima iz svih većih rumunskih gradova – od prestonice Bukurešta, preko Brašova do Temišvara.

Kao dirigent, gostovao je i u Švajcarskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Španiji, Mađarskoj, Tajlandu...

Tokom dosadašnje karijere osvojio je više značajnih nagrada.

U Narodnom pozorištu u Beogradu gostovao je dva puta; dirigovao je izvođenjem Verdijevih opera „Bal pod maskama“ (7. decembar 2016.) i „Otelo“ (10. maj 2017).
M.B.