Vesti

Maestro Đorđe Pavlović iz Narodnog pozorišta dirigovao u Modeni premijernim izvođenjem predstave u okviru projekta „Cross Opera“

3 decembar 2021

Maestro Đorđe Pavlović, stalni dirigent Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, dirigovao je 3. decembra na sceni Teatra Comunale „Luciano Pavarotti“ u Modeni premijernim izvođenjem savremene opere nastale na temu Drugost: strah i otkriće, u okviru međunarodnog projekta „Cross Opera“.

Na osnovu zadate teme, troje kompozitora i isto toliko libretista iz Italije, Austrije i Srbije kreirali su novu operu napravljenu od tri priče u čijem središtu su migracije stanovništva sa Bliskog Istoka u Evropu. 

Ovaj međunarodni projekat, koji je podržan od strane Kreativne Evrope (potprogram kultura), zajednički su realizovali Teatro Comunale „Luciano Pavarotti“ iz Italije, Landestheater Linz iz Austrije i Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada.

Projekat „Cross Opera“ treba da podstakne transnacionalnu mobilnost umetnika i profesionalaca, kao i transnacionalnu cirkulaciju kulturnog i kreativnog stvaranja, kojima su ciljevi da se promovišu kulturna razmena, interkulturalni i međuverski dijalog, razumevanje kulturne raznolikosti i socijalna inkluzija.

Postizanje nove i šire publike, interkulturalnog i međuverskog dijaloga, poštovanje različitih kultura i kulturnih izraza i olakšavanje integracije izbeglica su prioriteti „Cross Opere“ kao jedne od osnovnih perspektiva Kreativne Evrope.

Prva repriza održana je u nedelju 5. decembra, a to izvođenje moglo je da se pogleda putem lajv striminga na linku https://youtu.be/q5IkQ424nG8

Galerija