Vesti

PATRIK BERNS IZ AUSTRALIJE DIRIGOVAO IZVOĐENjEM VERDIJEVE OPERE "OTELO"

29 mart 2017

Gost iz Australije Patrik Berns, dirigovao je Verdijevom operom "Otelo", koja je izvedena u sredu 29. marta na Velikoj sceni.
Naslovnu rolu pevao je tenor Janko Sinadinović, Dezdemonu je dočarala sopran Jasmina Trumbetaš Petrović, a Jaga bariton Miodrag D. Jovanović.
Uloge u ovoj operi, koja se, uz „Falstafa“, smatra krunom Verdijevog stvaralaštva, tumačili su i Ljubica Vraneš (Emilija), Marko Živković (Kasio), Slobodan Živković (Rodrigo), Sveto Kastratović (Lodoviko), Pavle Žarkov (Montano) i Predrag Gligorić (Glasnik).
U predstavi je učestvovao Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
Koncertmajstor je bila Vesna Jansens, a šef Hora Đorđe Stanković.
„Opera u četiri čina „Otelo“ premijerno je izvedena 22. novembra 2015. godine u režiji gosta iz Italije Paola Bajoka, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović.  
Scenograf je Nevenka Vidak, kostimograf Olga Mrđenović, dok je za video produkciju bio zadužen Petar Antonović.
Opera „Otelo”, za koju je libreto napisao Arigo Bioito, prema istoimenoj drami Vilijema Šekspira, praizvedena je 5. februara 1887. godine u čuvenoj milanskoj Skali.
M.B.

Patrik Berns
Kao dirigent, Patrik je stekao značajno iskustvo i reputaciju u dirigovanju vrlo raznolikog repertoara. Njegovo dirigentsko iskustvo obuhvata rad sa simfonijskim, horalnim, modernim, vokalnim, baletskim i duvačkim ansamblima, a posebnu strast u radu iskazuje u dirigovanju operama. Trenutno je glavni dirigent Gradskog orkestra Ipsviča u Kvinslendu, gde radi od 2008. godine. Patrik je ujedno i direktor udruženja XL Arts Inc. koje se nalazi u Melburnu, a posebnu pažnju poklanja umetničkoj saradnji, odnosno obuci i razvoju narednih generacija operskih izvođača u Australiji.
Njegova međunarodna karijera je u usponu poslednjih godina, posebno nakon master klasa i uspeha na Međunarodnom takmičenju u operskom dirigovanju „Plavi Dunav“ 2015. godine u Bugarskoj (osvojio je specijalnu nagradu žirija) i Takmičenja u operskom dirigovanju „Crno more“ 2016. godine u Rumuniji (osvojio je nagradu koju dodeljuje orkestar). Zahvaljujući ovim uspesima, nastupao je sa Državnom operom Bugarske u Rusu (Rigoleto, Nabuko, Turandot) i sa Simfonijskim orkestrom Pazardžika u Bugarskoj. Tokom 2017. godine, Patrik je radio kao asistent dirigenta u Narodnom pozorištu u Beogradu na novoj postavci Verdijeve opere Moć sudbine i dirigovaće 29. marta izvođenjem Verdijevog Otela.
Patrik je započeo studije dirigovanja na Konzervatorijumu u Kvinslendu, gde je u tom trenutku bio student na Odseku za hornu. Nakon jednogodišnjeg boravka u Nemačkoj, 2009. godine, gde se stručno usavršavao, nastanio se u Melburnu, gde je stekao Masters diplomu iz muzike i dirigovanja pod vođstvom profesora Džona Hopkinsa. Kao polaznik Razvojnog programa za dirigente Australijske simfonije, u okviru kog je pohađao radionice širom Australije sa Orkestrom Viktorije, Simfonijskim orkestrom Adelaide, Simfonijskim orkestrom Kvinslenda i Tasmanijskim simfonijskim orkestrom, kao i sa Filharmonijskim orkestrom Oklanda na Novom Zelandu, sarađivao je sa Kristoferom Simanom, Johanesom Fričom, Sebastijanom Lang-Lesingom i Baldurom Bronimanom. Takođe, pohađao je masterklas iz operskog dirigovanja koji je vodio Dejan Savić u Državnoj operi Bugarske u Rusu.
Pored svojih profesionalnih angažmana, Patrik se uvek zalagao za promociju muzike u zajednici u kojoj živi. Od 2010. do 2014. godine, bio je muzički direktor Horalnog društva Univerziteta Monaš, a od 2011. do 2014. godine, je takođe bio muzički direktor Viktorijskog omladinskog simfonijskog orkestra. Dva puta je predvodio Duvački orkestar Kvinslenda pri čemu su osvojili prvo mesto 2007. i 2014. god. na Nacionalnom šampionatu orkestara Australije. Tokom boravka u Viktoriji, sarađivao je sa brojnim muzičkim ansamblima, među kojima su Simfonijski orkestar Balarata, Gradska opera u Melburnu, Opera u Melburnu, Operski studio u Melburnu, Simfonijski orkestar Prestona, Simfonijski orkestar Stoningtona. Nedavno je započeo saradnju sa inspirativnom školom Udruženja Hard Noks, i sarađuje sa nekoliko njihovih horova u Melburnu.