Vesti

VERDIJEVIM „NABUKOM“ 16. APRILA DIRIGUJE MAESTRO ENTONI ARMORE

14 april 2016

Operom Đuzepa Verdija „Nabuko“, koja će biti izvedena na Velikoj sceni (19,30) u subotu 16. aprila, dirigovaće maestro Entoni Armore.
U ansamblu su Dragutin Matić (Nabuko), Sanja Kerkez (Abigaila), Nenad Jakovljević (Zaharija), Ljubica Vraneš (Fenena), Aleksandar Dojković (Ismail) Mihailo Šljivić (Veliki sveštenik), Darko Đorđević (Abdalo) i Tatjana Mitić (Ana).
U predstavi sudeluju Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu.
Opera u četiri čina „Nabuko“ premijerno je izvedena 10. oktobra 2007. godine u režiji gosta iz Bugarske Ognjana Draganova.
U međuvremenu, obnovu predstave uradila je Ivana Dragutinović Maričić.
Scenografiju je kreirao Aleksandar Zlatović, a kostime Ljiljana Dragović.
„Nabuko“ je praizveden 9. marta 1842. godine u milnaskoj Skali.
Autor libreta je Temistokl Solera.
M.B.

 

 

 

 

ENTONI ARMORE

Rođen je u italijanskoj porodici, u blizini Njujorka.
Ostvario je karijeru u SAD, a 2001. se preselio u Evropu.
Tokom studija dirigovanja, horne, violine i muzičke teorije, u SAD i Evropi, stekao je izvođačko iskustvo kao hornista i violinista, a zatim i kao dirigent.
Bio je muzički direktor i dirigent nekoliko orkestara u Oregonu, uključujući i Kamerni orkestar Portlanda, Simfonijski orkestar Kolumbija i Simfonijski orkestar Njuporta.
Armore je osnivač i umetnički direktor/dirigent Muzičkog festivala „Ernest Bloh“ (1990/1994/1995), i Oregonske kamerne opere u Portlandu (1997–2000).
Po dolasku u Evropu, na poziv maestra Jona Jankua iz Rumunske nacionalne opere u Temišvaru, Armore je bio glavni gostujući dirigent i umetnički savetnik Filharmonije Crnog mora (2001–04), kao i pomoćni direktor i dirigent u Operi Konstanca u Konstanci.
Trenutno je dirigent i direktor međunarodnih projekata u Državnoj operi i filharmoniji u Ruseu, u Bugarskoj.
Dirigovao je profesionalnim orkestrima i operskim ansamblima u Austriji, Poljskoj, Češkoj, Bosni i Hercegovini, Belgiji, Slovačkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Moldaviji, Srbiji, Finskoj, Nemačkoj i Kini.
Oduvek je gajio posebno interesovanje za muziku savremenih kompozitora.
Sa Simfonijetom iz Slovačke je snimio CD za švajcarsku izdavaču kuću VDE-Gallo Disques, sa muzikom Ernesta Bloha, Tomasa Svobode i Klausa Kornela.
Dirigovao je svetske premijere nekoliko Svobodinih i Kornelovih orkestarskih dela.
Sa Filharmonijom „Janaček“ i drugim orkestrima, snimao je i dela drugih savremenih kompozitora kao što su Mark Mekenkro (Australija), Piter Grev (Holandija), Džon Robertson (Kanada) i Antoan Fafard (UK).
Od 2001. obučava dirigente, drži master-klasove za simfonijske i operske dirigente, a sarađuje sa Međunarodnim takmičenjem u operskom dirigovanju „Plavi Dunav“, koje se održava svake druge godine (2017. će se održati sedmi put).