Vesti

VERDIJEVOM "TRAVIJATOM" 23.JANUARA DIRIGUJE PASKVAL MENKIZE IZ ITALIJE

17 januar 2016

Izvođenjem Verdijeve opere „Travijata“, koja je na repertoaru Velike scene u subotu 23. januara (19,30), dirigovaće gost iz Italije Paskval Menkize.
Sopran Snežana Savičić pevaće ulogu pariske kurtizane Violete Valeri, Alfreda Žermona, mladića zaljubljenog u nju, tumačiće tenor Dejan Maksimović, dok je lik njegovog oca Žorža Žermona poveren baritonu Vuku Zekiću.
U podeli su i Tatjana Mitić (Anina), Željka Zdjelar (Flora Brevoa), Danilo Stošić (Gaston), Pavle Žarkov (Baron Dufol), Mihailo Šljivić (Markiz d’ Obinji ) i Strahinja Đokić (Doktor Grenvil).
U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu.
Režiju Borislava Popovića iz 1991. godine obnovila je Ivana Dragutinović Maričić.
Scenografiju je kreirao Boris Maksimović, kostime Božana Jovanović, a koreografiju je uradio Vladimir Logunov.
Libreto po romanu Dime-Sina napisao je Frančesko Pijave.
Opera je praizvedena u Teatru La Feniče u Veneciji 6. marta 1853. godine.
M.B.

 

PASKVAL MENKIZE
Diplomirao je komponovanje, horsku muziku i horsko dirigovanje kao i muzikologiju i muzičku pedagogiju i stekao diplome na Konzervatorijumu “N. Pičini” u Bariju, Konzervatorijumu “L. Kerubini” u Firenci, Majstorskim kursevima u Beču i na Univerzitetu u Mačerati.
Bio je dirigent Filharmonijskog orkestra iz Potence koji je nastupao u prisustvu pape Jovana Pavla II.
Od 1985. diriguje Kamernim i Simfonijskim orkestrom Luke sa kojim je održao 500 koncerata u Italiji i širom Evrope.
Dana 28.oktobra 2000, dirigovao je na Trgu Svetog Petra u Rimu deo svoje kompozicije “MISSA MEDITERRANEA IN TEMPORE JUBILAEI” koju je snimio na kompakt disku.
Između ostalih dirigovao je sledećim orkestrima: Opera Đokoza u Trstu, Kamerni orkestar u Mesini, Kamerni orkestar u Materi, Orkestar i Hor Akademije u Tirani, Orkestar Mediterana, Nacionalni simfonijski orkestar u Plovdivu (Bugarska), Rumunski nacionalni simfonijski orkestar “Jon Dimitresku”, Orkestar ICO Magna Grecije, Kubanski nacionalni simfonijski orkestar (Havana), Nacionalna filharmonija Dnjepropetrovska (Ukrajina), Simfonijski orkestar Udmutrije, Ermitaž u Sankt Petersburgu, Spoleto Lab, Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu.
Sarađivao je i sarađuje sa umetnicima međunarodnog ugleda kao što su: Katja Ričareli, Luis Bakalov, Lino Kanavačolo, Anđelo Branduardi, Antonela Ruđero, Franko Batjato, Čeril Nikerson, Plasido Domingo, Akiko Nagajima...
Dana 19.oktobra 2013. debitovao je kao muzički direktor i dirigent u Teatru Siti senter u Njujorku sa operskim mjuziklom “Belkanto” ArsLab-a (u produkciji Enija Morikonea) i Fondacije Pavaroti (predsednica Nikoleta Mantovani).
Komponuje za radio i televiziju kako religioznu muziku tako i muziku za raznorodne spektakle i piše aranžmane i orkestracije za orkestar i razne formacije.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.