Vesti

SNAŽAN I SRDAČAN APLAUZ NA PREMIJERI PREDSTAVE „PRIZORI EGZEKUCIJE“

22 novembar 2010

Treća dramska premijera u ovoj sezoni – „Prizori egzekucije“ Hauarda Barkera u režiji Marka Manojlovića, održana je veoma uspešno u ponedeljak 22. novembra na Sceni „Raša Plaović“.

Snažan i srdačan aplauz upućen akterima ovog komada, u kojem glavnu ulogu, lik slikarke Galaktije, tumači briljantna gošća iz novosadskog Srpskog narodnog pozorišta Gordana Đurđević Dimić, dobar je početni pokazatelj da je nacionalni teatar dobio još jednu kvalitetnu predstavu koju će publika veoma rado gledati.
U podeli su bili i Mihailo Lađevac (Urgentino), Nenad Stojmenović (Karpeta), Daniela Kuzmanović (Rivera), Gojko Baletić (Sufići), Bojana Stefanović Tornjanski (Suporta), Branko Vidaković (Ostensibile), Aleksandar Đurica (Prodo /Čovek u susednoj ćeliji/ Mornar 1), Stefan Buzurović (Mornar 2/Sordo/Pastaćo), Kalina Kovačević (Demenša) i Dragan Nikolić (Lazanja/Mornar 3/ Čuvar/ Radnik).
Ova gorko – humoristička drama, napisana 1986. godine, bavi se ne samo odgovornošću umetnika i njegovim odnosom prema državi, već i nečim s čim se svakodnevno srećemo, a to je odnos između lične ambicije i moralne odgovornosti.
Radnja se dešava u Veneciji, u 16. veku, a u njenom središtu nalazi se umetnica slobodnog duha – Galaktija, koja je odabrana među svojim ambicioznim kolegama, uključujući i njegog ljubavnika Karpetu, da ovekoveči najvažniji trenutak grada – njegov sjajni trijumf u bici kod Lepanta. Ali, Galaktija je odlučna da služi istini, a ne onima koji je plaćaju. Užasi rata uskoro se pojavljuju na njenom platnu...
M.B.