Vesti

PREMIJERA PREDSTAVE “PRIZORI EGZEKUCIJE” 22. NOVEMBRA

18 novembar 2010

U okviru proslave Dana Narodnog pozorišta, u ponedeljak 22. novembra, pored otvaranja Muzeja (12h) i Svečane akademije (13h) biće održana i premijera predstave “Prizori egzekucije” Hauarda Barkera, najavila je na konferenciji za novinare direktorka marketinga Ljiljana Lazić Mihajlović.

Na Sceni “Raša Plaović” od 20,30 časova, u režiji Marka Manojlovića, priču o umetnici koja je angažovana da uradi sliku na temu pobede Venecije nad otomanskom flotom, dočaraće Gordana Đurđević Dimić (Galaktija), Mihailo Lađevac (Urgentino), Nenad Stojmenović (Karpeta), Daniela Kuzmanović (Rivera), Gojko Baletić (Sufići), Bojana Stefanović Tornjanski (Suporta), Branko Vidaković (Ostensibile), Aleksandar Đurica (Prodo /Čovek u susednoj ćeliji/ Mornar 1), Stefan Buzurović (Mornar 2/Sordo/Pastaćo), Kalina Kovačević (Demenša) i Dragan Nikolić (Lazanja/Mornar 3/ Čuvar/ Radnik).
Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović kazao je da premijera ove predstave, uprkos tome što će istog dana biti otvoren Muzej i održana akademija, mora biti centralni događaj proslave 143. rođendana.
- Da nije bilo uspešnih premijera, kako dramskih, tako operskih i baletskih, da ova kuća nije imala velike umetnike svih ovih, skoro, 150 godina, ne bi bilo ni Muzeja. Veoma sam srećan što su sa nama, kao gosti, Gordana Đurđević Dimić, Kalina Kovačević, Marko Manojlović i Stefan Buzurović. Što se tiče glumaca Narodnog pozorišta mogu samo da kažem da sam ponosan na takav ansambl. Sve predstave Narodnog pozorišta su uspešne. Od ove očekujem da bude upisana u red najuspešnijih – rekao je Đurović.
Direktorka Drame Ivana Dimić, koja je uz Molinu Udovički Fotez i dramaturg predstave, istakla je da je Barker napisao “fascinantan tekst o tome kako vlast uspeva da slomi kičmu umetniku”.
- Meni je ovaj tekst neverovatno prijemčiv i značajan. Ne sećam se da sam ikad pročitala neki tekst, a pročitala sam ih veoma mnogo, u kojem postoji tako veličanstvena ženska glavna uloga (Galaktija), kao u ovom komadu koji se bavi događajima posle Bitke kod Lepnata iz 1571. godine – rekla je ona.
Mladi reditelj nije želeo da priča o predstavi, koja traje sat i 50 minuta, ali je istakao da je veoma zadovoljan što mu se ukazala prilika da baš u Narodnom pozorištu režira ovaj komad koji je Barker napisao 1986. godine.
On se zahvalio upravi Nacionalnog teatra na ukazanom poverenju i istakao da jedva čeka premijeru predstave koja je, kako je ocenio, velika po svim kriterijumima – glumačkim, kostimskim, scenografskim...
Gošća iz novosadskog Srpskog narodnog pozorišta Gordana Đurđević Dimić, kojoj je poveren lik Galaktije, rekla je da je to uloga koju bi, sigurno, svaka glumica prihvatila bez razmišljanja.
- Kada vam se ukaže takva šansa, vi je ne smete propustiti. Jednostavno, nemate pravo da nešto tako odbijete. Meni je učinjena ogromna čast što mi je uprava Narodnog pozorišta ponudila ovakav glumački zalogaj – rekla je ona i dodala da je Galaktija “žena koja stoji u centru zbivanja, u jednoj areni života”.
- Komad prati uspon i pad te velike slikarke. Svaki lik koji se pojavljuje u predstavi, otkida, u svakoj sceni, po parče njenog mesa, njenog srca i njene duše. Na kraju, ona ostaje na toj čistini, u toj areni kao ispražnjena, pregažena mešina... Dakle, predstava govori o tome koliko se ponekad čovek treba žrtvovati da bi o(p)stao u nekoj profesiji i kroz kakva iskušenja mora da prođe da bi to i ostvario. Inače, u pitanju je izuzetno kompleksna i zahtevna uloga za koju je neophodna ogromna koncentracija i zanatska pripremljenost – naglasila je priznata novosadska dramska umetnica.
Govoreći o njenom ogromnom glumačkom potencijalu, Bane Vidaković je rekao da ima veliko zadovoljstvo što će u ovoj predstavi biti “dodavač lopte za veliku Gocinu igru”.
- Ona je maestralna glumica. Napravila je veliku ulogu, a mi, ostali, pokušali smo da budemo dobri saigrači – kazao je Vidaković.
Scenografiju je uradila Nevenka Vidak, kostime Lana Cvijanović, muziku Vladimir Pejković, dok je za scenski pokret bio zadužen Damjan Kecojević.
Do kraja meseca predstava će biti na repertoaru 25. i 26. novembra.
Mikojan Bezbradica