Vesti

“HEDA GABLER“ I MUZEJ NARODNOG POZORIŠTA NA SVEČANOSTIMA “MILIVOJE ŽIVANOVIĆ“

14 mart 2011

Na 16. Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“, koji će biti održani od 2. do 7. aprila u Požarevcu, Narodno pozorište učestvovaće s predstavom „Heda Gabler“, dok će u okviru pratećeg programa Muzej Nacionalnog teatra biti zastupljen s izložbom „Savremena kostimografija i scenografija na scenama Narodnog pozorišta“.

Na konferenciji za novinare, održanoj 14. marta u Muzeju Narodnog pozorišta, rečeno je da će Festival u čast slavnog glumca Živanovića (1900-1976) svečano otvoriti naš proslavljeni dramski pisac i reditelj Goran Marković.
U selekciji Božidara Đurovića, biće izvedene i predstave „Život u tesnim cipelama“ Zvezdara teatra, „Harold i Mod“ Beogradskog dramskog pozorišta, „Iz junačkog doba građanstva“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta i „Karolina Nojber“ Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara.
Članovi stručnog žirija, koji će odlučivati o laureatu statuete „Milivoje Živanović“, biće Đurđija Cvetić, Ružica Sokić i Milivoje Mlađenović.
Dosadašnji dobitnici nagrade su Ljuba Tadić, Petar Banićević, Dragan Mićanović, Vojislav Brajović, Gojko Šantić, Mihajlo Janketić, Predrag Ejdus, Đurđija Cvetić, Radmila Živković, Dragan Petrović Pele, Ružica Sokić, Boris Isaković, Milan Gutović, Gordana Đurđević Dimić i Tihomir Stanić.
Đurović je kazao da je jedan od kriterijuma za selekciju predstava bio da u njima ima bar jedna velika i zapažena uloga koju je moguće nagraditi, kao i da je komad zasnovan na kvalitetnom dramskom tekstu. Nagrada "Milivoje Živanović", čiji će fond iznositi oko 200.000 dinara, biće dodeljena 7. aprila, a potom će, u čast dobitnika, biti izvedena predstava Ateljea 212 "Pazarni dan" u režiji Egona Savina. Direktor Centra za kulturu Požarevac Aleksandar Lukić rekao je da je novac za festival, pored sponzora i donatora, prikupljen zahvaljujući Skupštini Grada Požarevca koja je izdvojila 2,8 miliona dinara i Ministarstva kulture koje je dalo 800.000 dinara. U okviru pratećeg programa, u subotu 2. aprila u 19,30 časova, biće otvorena izložba „Savremena kostimografija i scenografija na scenama Narodnog pozorišta“ (na slici) čiji su autori Zorica Janković i Olga Mrđenović. 
Požarevački festival pokrenut je u slavu jednog od najvećih srpskih glumaca, Milivoja Živanovića, koji je bio prvi strani glumac koji je dobio Medalju Stanislavski 1966. godine u Moskvi.
Živanović je igrao najpre u putujućim družinama, a prelomni trenutak u njegovoj karijeri bio je nastup u trupi Mihajla Mikice Spasića, kada ga je video i Nušić. Igrao je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, pa u skopskom Narodnom pozorištu. U Narodno pozorište Beograd došao je 1933. godine, a 1947. prešao je u Jugoslovensko dramsko i u njemu ostao do 1970. godine. Potom je prešao u tadašnje Savremeno pozorište Beograd (današnje BDP), gde je odigrao samo jednu predstavu. Ukupno je od 1923. do 1970. ostvario više od 360 uloga, a igrao je i u više od 30 filmova i televizijskih serija.
M.B.