Vesti

Balet „Hazarski rečnik – Lovci na snove“ tri večeri zaredom izveden s velikim uspehom na Čehov festivalu u Moskvi

12 novembar 2021

Balet „Hazarski rečnik – Lovci na snove“, po motivima romana Milorada Pavića, u režiji Livije Pandur i koreografiji Ronalda Savkovića, gostovao je s velikim uspehom 9, 10. i 11. novembra na čuvenom Čehov festivalu u Moskvi.

Sve tri večeri, publika u ruskoj prestonici uživala je u ovom jednočinom baletu, a na kraju svakog od izvođenja pozdravljala je naše umetnike dugim aplauzom i uzvicima „bravo“.

Balet, premijerno izveden 19. maja 2018. godine, predstavlja omaž čuvenom slovenačkom i evropskom pozorišnom reditelju Tomažu Panduru (1963-2016) koji je dramsku predstavu „Hazarski rečnik“ postavio krajem juna 2002. godine na sceni beogradskog Centra „Sava".

U podeli su Sonja Vukićević, Sanja Ninković, Milica Jević Drndarević, Tijana Šebez, Ljiljana Velimirov, Maja Stojakov, Olga Olćan Miljević, Ada Raspor, Dejan Kolarov, Milan Rus, Igor Pastor, Nikola Bjanko, Hoze Iglesijas, Miloš Živanović i Antonio Bibo.

Autorsku muziku, specijalno za taj baletski projekat, komponovao je Miroslav Bako, scenografiju je kreirala kuća za dizajn i konceptualnu umetnost Numen, kostimografkinja je Angelina Atlagić, a dizajner svetla Jaša Koceli.

Podsećamo da je ovaj moderni balet, čiji je predložak prepun simbola i bezgraničnih mogućnosti za pokret, telo i vizuelne efekte, nedavno, početkom septembra, izveden, takođe, s velikim uspehom na muzičkom festivalu „Festival de Verano de Escorial“, održanom u pozorištu – Auditorijum u Eskorijalu, vekovnom sedištu španskih kraljeva, nedaleko od Madrida.
 

Galerija