Vesti

Čehovljev „Ivanov“ sa velikim uspehom izveden na prestižnom festivalu „MITEM“ u Budimpešti

16 april 2019

Drama „Ivanov” Antona Pavloviča Čehova, u adaptaciji i režiji Tatjane  Mandić Rigonat, s Nikolom Ristanovskim u naslovnoj ulozi, izvedena je sa velikim uspehom 16. aprila u glavnom programu četvrtog „MITEM“-a (Madách International Theatre Meeting), jednog od trenutno najambicioznijih evropskih pozorišnih festivala.

Komad je odigran na sceni Nacionalnog teatra u Budimpešti, a oduševljena publika, u prepunoj sali, vraćala je naše umetnike nekoliko puta na bis i pozdravljala ih burnim aplauzom i ovacijama. 

Posle predstave, održan je okrugli sto, na kojem su izrečene veoma pozitivne kritike o „Ivanovu“, premijerno izvedenom 12. oktobra 2016. godine na Velikoj sceni.

Slavni ruski klasik, u ovom komadu koji je napisao kao veoma mlad autor, 1887. godine, ne postavlja dijagnoze ni ljudima ni vremenu, već iznosi na površinu narazličitije valere postojanja i mišljenja.

"Ivanov" je drama bez teze u kojoj Čehov uspeva da uhvati taj osećaj poraženosti i suvišnosti misaonog, emotivnog, poštenog čoveka u savremenom vremenu i svetu.

U postavci rediteljke Tatjane Mandić Rigonat, ovaj komad predstavlja svojevrsni muzej duše i čovečnosti koji je nastao u umetničkoj laboratoriji na temu egzistencijalnog beznađa. 

U velikom ansamblu su i Nada Šargin (Ana Petrovna, žena Nikolaja Aleksejeviča Ivanova, rođena Sara Abramson), Marko Baćović (Šabeljski, Matvej Semjonovič, grof, ujak Ivanova), Branko Vidaković (Lebedev, Pavle Kirilovič, predsednik zemske uprave), Danijela Ugrenović (Zinaida Savišna, njegova žena), Hana Selimović (Saša, kći Lebedevih; 20 godina), Nenad Stojmenović (Ljvov, Jevgenije Konstantinovič, mladi zemski lekar), Branka Petrić (Avdotja Nazarovna, starica neodređene profesije), Bojan Krivokapić (Kosih, Dimitrije Nikitič, finansijski činovnik), Nikola Vujović (Borkin, Mihailo Mihailovič, dalji rođak Ivanova, upravnik njegova imanja), Vanja Milačić (Babakina, Marfa Jegorovna, mlada udovica, posednica, kći bogatog trgovca), Predrag Vasić (Jegoruška, gotovan kod Lebedevih), Jelena Živković (Gavrila), Nemanja Konstantinović (Gost), Jelena Halupa (Gošća) i muzičari Nikola Dragović, Ivan Mirković i Nemanja Bubalo.

Autorsku ekipu čine Slavko Milanović (dramaturg), Branko Hojnik (scenograf), Bojana Nikitović (kostimograf), Irena Popović (kompozitor), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor) i Anđelija Todorović (scenski pokret).

U glavnom programu ovog festivala revijalnog karaktera, koji se održava od 11. aprila do 5. maja, biće izvedene i predstave iz Mađarske, Francuske, Rusije, Ukrajine, Velike Britanije, Nemačke i Litvanije.

Dan kasnije, 17. aprila, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Hadži Nenad Maričić gostovao je u Tekelijanumu, zadužbini koju je Sava Tekelija osnovao davne 1838. godine u Pešti, sa ciljem da se u njoj školuju siromašni i najbolji srpski đaci i studenti iz svih krajeva gde su živeli Srbi.

U toj ustanovi, Maričić je za predstavnike naše nacionalne manjine, kao i za mađarsku publiku, govorio Šekspirove sonete, iz istoimene audio knjige.

To jedinstveno izdanje, koje je, pre nekoliko meseci, odlukom relevantnog kolegijuma uvršteno u bibliotečki fond Srpske akademije nauka i umetnosti, Maričić potpisuje zajedno sa Jelisavetom Milojević sa Filološkog fakulteta.

Sastavljena od 53 segmenta, od kojih je 51 Šekspirov sonet, ova audio knjiga u trajanju od 72 minuta predstavlja zaista veliki poduhvat u našem izdavaštvu čime se ne mogu pohvaliti ni mnogo razvijenije kulture.

U novom prevodu profesorke Milojević i izvanrednoj interpretaciji Maričića pred slušaocima se nalaze soneti neprolazne umetničke vrednosti, sa vanvremenskim porukama koje prenose.
M.B. 

Više o gostovanju „Ivanova“ u Budimpešti možete pročitati OVDE - u reportaži objavljenoj u "Večernjim novostima". 

Film o ovogodišnjem „MITEM“-u možete pogledati OVDE