Vesti

Izvođenjem predstave „Hazarski rečnik – Lovci na snove“, otvorena baletska sezona Narodnog pozorišta u Beogradu

17 septembar 2020

Izvođenjem predstave „Hazarski rečnik – Lovci na snove“, po motivima romana Milorada Pavića, u koreografiji Ronalda Savkovića i režiji Livije Pandur, otvorena je baletska sezona Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Ovaj jednočini balet, premijerno izveden 19. maja 2018. godine na Velikoj sceni, ujedno, predstavlja i omaž čuvenom slovenačkom i evropskom pozorišnom reditelju Tomažu Panduru (1963-2016) koji je dramsku predstavu „Hazarski rečnik“ postavio 2002. godine na sceni beogradskog Centra "Sava".

Iz tog pozorišnog komada, u timu su sada, osim Savkovića i Livije Pandur, i naša čuvena balerina i koreografkinja Sonja Vukićević. 

U ovoj „fantazmagorijskoj i metaforičnoj poemi prevedenoj u pokret“, osim Vukićevićeve, nastupili su i Sanja Ninković, Tijana Šebez, Ljiljana Velimirov, Maja Stojakov, Ada Raspor, Mina Radoja, Olga Olćan, Dejan Kolarov, Milan Rus, Igor, Nikola Bjanko, Miloš Živanović, Karlos Alvarado, Hoze Iglesias i Antonio Bibo.

Autorsku muziku, specijalno za ovaj baletski projekat, komponovao je Miroslav Bako, scenografiju je kreirala kuća za dizajn i konceptualnu umetnost NUMEN, kostimografkinja je Angelina Atlagić, a dizajner svetla Jaša Koceli.