Vesti

OVACIJE ZA „BAHANTKINjE“ U NEMAČKOM "ŠAUŠPILHAUZ" TEATRU

11 januar 2012

Drama Narodnog pozorišta "Bahantkinje", u režiji gosta iz Švedske Stafana Valdemara Holma, izvedena je veoma uspešno 27. i 28. januara na sceni teatra "Šaušpilhauz" u Dizeldorfu.

Prvom gostovanju Nacionalnog teatra u Nemačkoj posle četiri decenije, prisustvovale su i brojne ugledne teatarske ličnosti iz te države, kao i sa prostora bivše Jugoslavije.
Predstavu, u kojoj je Holm na moderan način prikazao univerzalnu borbu racionalnog i iracionalnog u Euripidovoj priči o širenju dionizijskog kulta u Grčkoj i protivljenju kralja Tebe Penteja bahanalijama, po antičkom pesniku najmilijeg i najstrašnijeg boga, nemačka publika ispratila je ovacijama obe večeri.
Uloge su ostvarili Nenad Stojmenović (Dionis), Marko Nikolić (Tiresija), Tanasije Uzunović (Kadmo), Aleksandar Srećković (Pentej), Slobodan Beštić (Glasnik), Radmila Živković (Agava), Stela Ćetković (Alfa), Nela Mihailović (Beta), Jelena Helc (Gama) i Daniela Kuzmanović (Delta).
Poslednji put Nacionalni teatar gostovao je u Nemačkoj 1971. godine. Tom prilikom, u Bonu, Manhajmu, Remšajtu i Frankfurtu, izvedena je Stankovićeva “Koštana” u režiji Jovana Putnika.
M.B.