Vesti

„RODOLjUPCI“ NAJBOLjA PREDSTAVA U CELINI NA FESTIVALU U VRŠCU, NAGRADE ZA NAJBOLjE GLUMCE PREDRAGU EJDUSU, NADI ŠARGIN I MILOŠU ĐUROVIĆU

28 oktobar 2016

“Rodoljupci” Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana, i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, osvojili su Nagradu za najbolju predstavu u celini na 24. Festivalu “Vršačka pozorišna jesen”.
Odluku je doneo stručni žiri kojim je predsedavao dramski umetnik Saša Torlaković, a članovi su bili pozorišni kritičar Branka Krilović i dramaturg teatrolog Ksenija Radulović.
Nagrada za najboljeg glumca pripala je Predragu Ejdusu za ulogu Gavrilovića U "Rodoljupcima”, a Nagrada za najbolju glumicu - Nadi Šargin za ulogu kraljice Elizabete u predstavi ,,Marija Stjuart’’ Fridriha Šilera, u režiji Miloša Lolića i produkciji, takođe, Narodnog pozorišta u Beogradu.
Nagrada za mladog glumca dodeljena je Milošu Đuroviću, za ulogu Mortimera u predstavi “Marija Stjuart”.
Na festivalu su dodeljena još dva priznanja - Nagrada za najbolju režiju (Kokan Mladenović - "Na Drini ćuprija") i Specijalna nagrada (ansambl predstave “Na Drini ćuprija”).
Žiri je istakao zadovoljstvo što je imao priliku da na jednom festivalu pogleda izbor relevantnih ostvarenja pozorišne sezone 2015/2016. godine.
- Ovu selekciju odlikuje pre svega hrabost; ne samo u pogledu vitalne, ubojite kritičnosti prikazanog, već i u onom praktičnom, realizatorskom nivou, čime je zbegnuta zamka obaranja kvaliteta festivala i njegovog pretvaranja u kompromisnu promenadu portabl predstava kratkog daha. To znači da i pored sveprisutne, materijalne restriktivnosti, vršački Festival dovodi najveća, ansambl ostvarenja, veoma zahtevnih scenskih realizacija. Naslovi predstava, njihovi timovi sa respektabilnim pozorišnim ličnostima, sa najvećim glumačkim imenima, sa veteranima i talentovanim debitantima, zatim estetska inovativnost i visokopotentni društveni angažman, čine da se ovogodišnji Festival doživljava kao nekakva “majstorica”, odnosno nadmetanje najboljih. To je praznik i za gledaoca. Bogati se njegovo perceptivno i intelektualno iskustvo. Kao ključni čuvar pozorišnih vrednosti, upravo taj, vršački gledalac, ima prijatnu dužnost da podrži svoj cenjeni festival. Grad Vršac i ostali koji znaju da to mogu, takođe su na potezu. Pozorišta Kragujevca, Šapca, Užica, Vršca, Inđije, Novog Sada, Beograda, i svakako selektor, odgovorni su za bogatu ovogodišnju festivalsku ponudu – navedeno je u saopštenju žirija.
U takmičarskom programu, od 21. do 27. oktobra, osim “Rodoljubaca” i “Marije Stjuart”, izvedene su i predstave “Kir Janja” (Narodno pozorište "Sterija" Vršac), “Perikle” (Šabačko pozorište), “Hromi ideali” (Narodno pozorište Užice), “Na Drini ćuprija” (Srpsko narodno pozorište Novi Sad) i “San letnje noći” (Srpski knjaževski teatar "Joakim Vujić", Kragujevac).
M.B.