Vesti

"HENRI ŠESTI" NAJBOLjA PREDSTAVA NA FESTIVALU "TEATAR U JEDNOM DEJSTVU"

12 oktobar 2012

Najbolja predstava na sedmom pozorišnom festivalu Teatar u jednom dejstvu - Ekstremi je „Henri Šesti“ Vilijema Šekspira, u adaptaciji i režiji Nikite Milivojevića i izvođenju dramskog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu.

Odluku o jedinoj festivalskoj nagradi jednoglasno je doneo žiri u sastavu: Vladimir Stamenković, Ana Sofrenović i Vladimir Arsić.
„Svako suočavanje sa nekim Šekspirovim delom nosi u sebi brojne izazove. Još i više kada ovu scensku adaptaciju „Henrija Šestog“ treba da vide i Englezi na obnovljenoj sceni Glob teatra u sklopu ogromnog, zajedničkog projekta. Uprkos svim ograničenjima, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda i Nikita Milivojević, u ulozi adaptatora i reditelja, izgradili su prikladnu pozorišnu priču o večnoj, beskrupuloznoj borbi za vlast, mestimično potkrepljenu i sumornim humorom. U takvom viđenju ovog Šekspirovog komada, ‘hrabrom i jednostavnom’, kako je istaknuto u Londonu, više nije bilo mesta za romantične pasaže koji su autoru verovatno služili kao malo olakšanje pred slikama tih turobnih događaja. No, i tako svedena ova predstava, pokazujući nameru otvorenog, direktnog delovanja na gledaoce, upravo time uspela je da demonstrira i svoj najviši kvalitet“, kaže se u obrazloženju žirija.
Predstavom „Henri Šesti“ otvoren je ovogodišnji festival, a komad istog reditelja, Nikite Milivojevića, „Đavolijada“, u izvođenju Šabačkog pozorišta, poslednji je odigran na festivalu. Publika je od 5. do 10. oktobra na sceni Centra za kulturu Mladenovac videla još četiri predstave koje su, u selekciji Željka Hubača, bile kandidati za nagradu: „Pošto pašteta“ Atelja 212 u režiji Snežane Trišić, „Plodni dani“ Ateljea 212 i Kulturnog centra Pančevo u režiji Borisa Liješevića, „Presrećni ljudi“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada po konceptu Predraga Štrpca i „Kumovi“ Zvezdara teatra u režiji Dušana Kovačevića.
M.B.