Vesti

PREDSTAVA „HENRI ŠESTI“ IZVEDENA NA VELIKOJ SCENI POVODOM OBELEŽAVANjA 400. GODIŠNjICE SMRTI VILIJAMA ŠEKSPIRA

23 april 2016

Povodom obeležavanja 400. godišnjice smrti slavnog engleskog pesnika i dramskog pisca Vilijama Šekspira (26.04. 1564. - 23.04. 1616.), u subotu 23. aprila na Velikoj sceni izveden je njegov komad „Henri Šesti“, u adaptaciji i režiji Nikite Milivojevića.
U ovoj tragikomediji sa elementima groteske, naslovnu ulogu tumači Hadži Nenad Maričić, a u velikom ansamblu su i Predrag Ejdus (Biskup od Vinčestera, kasnije kardinal), Tanasije Uzunović (Vojvoda od Glostera), Boris Pingović (Vojvoda od Samerseta), Nebojša Kundačina (Ričard Plantadženet), Branko Jerinić (Erl od Vorika), Miloš Vojnović (Erl od Safoka), Slobodan Beštić (Lord Talbot), Dejan Karlečik (Šarl, kralj Francuske), Pavle Jerinić (Vernon), Bojan Krivokapić (Besit) i Jelena Đulvezan (Jovana od Arka).
U predstavi, koja je premijerno izvedena 11. maja 2012. godine u čuvenom Glob teatru u Londonu, u okviru "Kulturne olimpijade", sudeluju i muzičari Bora Dugić (frula), Zoran Živković (violina) i Ilija Pavlović (harmonika).
„Henri Šesti“ je urađen u koprodukciji sa Fondom „Laza Kostić" i Glob teatrom.
Inače, 400. godišnjica smrti Vilijama Šekspira, koji se smatra najvećim piscem engleskog govornog područja i dramaturgom svetskog glasa, obeležava se brojnim manifestacijama u Velikoj Britaniji, ali i širom sveta.
Opus Šekspirovih dela koja su sačuvana do danas sastoji se od 38 pozorišnih komada, 154 soneta, dve duge narativne i nekoliko dugih poema.
Njegovi pozorišni komadi su prevedeni na mnoge svetske jezike i prikazuju su svuda u svetu više nego bilo koji drugi.
Preminuo je u svom rodnom gradu Stratfordu na Ejvonu 23. aprila 1616. godine.
M.B.