Vesti

DRAMA "HENRI ŠESTI" IZVEDENA U VILI „STANKOVIĆ“ NA PRVOM „ŠEKSPIR FESTIVALU"

22 jun 2014

Predstava Narodnog pozorišta u Beogradu „Henri Šesti", po tekstu Vilijema Šekspira i u režiji Nikite Milivojevića, izvedena je u nedelju 22. juna na prvom „Šekspir festivalu" koji se održava u Čortanovcima, u prelepom ambijentu vile „Stanković“.
Publika u prepunom gledalištu ispratila je burnim aplauzom glumačku ekipu koju je u naslovnoj ulozi predvodio Hadži Nenad Maričić.
U velikom ansamblu bili su i Predrag Ejdus (Biskup od Vinčestera, kasnije kardinal), Dejan Karlečik (Vojvoda od Glostera), Boris Pingović (Vojvoda od Samerseta), Nebojša Kundačina (Lord Talbot), Branko Jerinić (Erl od Vorika), Branislav Tomašević (Erl od Safoka), Slobodan Beštić (Ričard Plantadženet), Aleksandar Srećković (Šarl, kralj Francuske), Pavle Jerinić (Vernon), Bojan Krivokapić (Besit) i Jelena Đulvezan (Jovana od Orleana).
U ovoj tragikomediji sa elementima groteske, koja je premijerno izvedena 11. maja 2012. godine u čuvenom Glob teatru u Londonu, u okviru "Kulturne olimpijade", nastupili su i muzičari Bora Dugić (frula), Zoran Živković (violina) i Dušan Stojanović (harmonika).
Osim Narodnog pozorišta, na ovoj manifestaciji revijalnog karaktera, koja se održava od 19. do 25. juna, učestvuju i teatri iz Engleske, Amerike, Gruzije, Grčke, Finske i Slovenije, kao i značajni šekspirolozi, edukatori i umetnici u pratećem programu.
Organizator Itaka Art Centar ističe da je ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo u Šekspirovo vreme.
Predstave se izvode u jednoj od najlepših letnjih rezidencija u Srbiji, napravljenoj na obali Dunava po ugledu na srednjevekovne zamkove u Lombardiji.
Ideju o osnivanju festivala pokrenuo je reditelj Nikita Milivojević koji je pored velike ljubavi prema Šekspiru, bio vođen i željom da se vila "Stanković", izuzetan prostor zatvoren za javnost, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.
M.B.