Vesti

USPEŠNO GOSTOVANjE PREDSTAVE „HENRI ŠESTI“ NA PRVOM FESTIVALU BALKANSKIH TEATARA U BURSI

19 mart 2014

Na Prvom internacionalnom festivalu teatara balkanskih zemalja u Bursi, u severozapadnoj Turskoj, u sredu 19. marta sa velikim uspehom izvedena je predstava Narodnog pozorišta u Beogradu „Henri Šesti“.
Publika u prepunoj sali, u kojoj je bio i ambasador Srbije u Turskoj Danilo Vučetić, pozdravila je glumački ansambl na kraju predstave stojećim ovacijama i uzvicima „bravo“.
U ovoj Šekspirovoj tragikomediji sa elementima groteske, u režiji Nikite Milivojevića, uloge su ostvarili Hadži Nenad Maričić (Henri Šesti), Predrag Ejdus (Biskup od Vinčestera, kasnije kardinal), Tanasije Uzunović (Vojvoda od Glostera), Boris Pingović (Vojvoda od Samerseta), Nebojša Kundačina (Lord Talbot), Branko Jerinić (Erl od Vorika), Dejan Karlečik (Erl od Safoka), Slobodan Beštić (Ričard Plantadženet), Aleksandar Srećković (Šarl, kralj Francuske), Pavle Jerinić (Vernon), Bojan Krivokapić (Besit) i Jelena Đulvezan (Jovana od Orleana).
U predstavi, koja je premijerno izvedena 11. maja 2012. godine u čuvenom Glob teatru u Londonu, u okviru "Kulturne olimpijade", nastupili su i muzičari Bora Dugić (frula), Zoran Živković (violina) i Slobodan Prodanović (harmonika).
Pored domaćina, na Festivalu koji se održava od 8. do 22. marta, učestvuju i pozorišta iz Hrvatske, Bugarske, Makedonije, Grčke i Rumunije.
Gostovanje u Bursi predstavlja produžetak uspešnih odnosa Narodnog pozorišta sa kulturnim institucijama u Turskoj koji traju od 2003. godine kada je potpisan Protokol o saradnji sa Turskim državnim teatrima.
U međuvremenu, potpisan je Protokol o saradnji sa Ankarskom državnom operom i baletom, dramska predstava „Hamlet“, u režiji Ivane Vujić, gostovala je u Adani, a Narodno pozorište je na svojoj sceni ugostilo Kočaeli gradsko pozorište sa „Generalnom probom samoubistva“ u inscenaciji Nurulaha Tunčera.
Predstava "Henri Šesti" do sada je učestvovala na nekoliko značajnih festivala u regionu i inostranstvu kao što su Budva Grad teatar u Crnoj Gori, Bitola Šekspir festival u Makedoniji i 19. Internacionalni festival klasičnog teatra u rumunskom gradu Aradu.
M.B.