Vesti

USPEH PREDSTAVE "HENRI VI" NA PRVOM "BITOLA ŠEKSPIR FESTIVALU"

21 jul 2013

Na prvom međunarodnom ”Bitola Šekspir festivalu”, u subotu 20. jula, dramski ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu, sa velikim uspehom, izveo je predstavu ”Henri VI" prvi deo, koju je po Šekspirovom delu, postavio Nikita Milivojević, proslavljeni srpski reditelj.

Ideju o osnivanju ovog  značajnog festivala, jedinstvenog na Balkanu i u ovom delu Evrope, koncipiranog da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca Viljema Šekspira, inicirao je direktor Narodnog teatra iz Bitolja , gospodin Valentin Svetozarev, sa svojim saradnicima, posle prošlogodišnjeg gostovanja  u Londonu, u čuvenom ”Glob ” teatru,gde su tri pozorišta sa Balkana odigrala dramu ”Henri VI" u tri dela. Prvi deo Narodno pozorište iz Beograda, drugi deo Albanski teatar, a treći deo Narodni teatar iz Bitolja.
Podržani od strane Ministarstva kulture Republike Makedonije i Opštine Bitolj, osnovan je novi festival,  koji ima sve šanse da postane jedan od značajnijih festivala u ovom delu Evrope.
Na festivalu su prisutni teatri iz SAD a, Rusije, Kine, Finske, Srbije i Makedonije, kao i značajni Šekspirolozi iz celog sveta.
Festival prate i dodatni programi kao što su: glumačka radionica, izložba, okrugli sto na temu ”Šekspir danas”  i  mnoga druženja teatarskih umetnika iz raznih delova sveta.

Ovaj prelepi Makedonski grad od 19. do 25. jula predstavlja teatarski centar sveta.
Nacionalni teatar reprezentovao je Srbiju na najvišem nivou, predstava je bila sjajna, a publika ju je primila sa velikim oduševljenjem.
Naslovnu ulogu tumačio je Hadži Nenad Maričić, a u podeli su bili i Predrag Ejdus (Biskup od Vinčestera, kasnije kardinal), Tanasije Uzunović (Vojvoda od Glostera), Boris Pingović (Vojvoda od Samerseta), Nebojša Kundačina (Lord Tolbot), Branko Jerinić (Erl od Vorika), Branislav Tomašević (Erl od Safoka), Slobodan Beštić (Ričard Plantadženet), Aleksandar Srećković (Šarl, kralj Francuske), Pavle Jerinić (Vernon), Bojan Krivokapić (Besit) i Jelena Đulvezan (Jovana od Arka).