Vesti

„ČUDO U ŠARGANU“ 22. MAJA UČESTVUJE NA XVIII TEATAR FESTU “PETAR KOČIĆ“ U BANjALUCI

21 maj 2015

U okviru takmičarskog programa XVIII Teatar festa “Petar Kočić“, u petak 22. maja, na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci, biće izvedena predstava „Čudo u Šarganu“, po tekstu Ljubomira Simovića i u režiji Egona Savina.
U ovom komadu koji u sebi nosi duh poetskog realizma, a koji je istovremeno smešan i tragičan, realističan i neverovatan, igraju Dušanka Stojanović Glid (Ikonija), Nataša Ninković (Gospava), Hana Selimović (Cmilja), Ivan Bosiljčić (Anđelko), Aleksandar Đurica (Mile), Nebojša Kundačina (Stavra), Predrag Ejdus (Prosjak), Branko Vidaković (Skitnica), Sloboda Mićalović (Jagoda), Boris Pingović (Vilotijević), Bojan Krivokapić (Islednik), Aleksandar Srećković (Manojlo) i Nikola Vujović (Tanasko).
Drama „Čudo u Šarganu", tokom koje sve vreme pljušti kiša, smeštena je u krčmi na periferiji u kojoj rade, obitavaju i svraćaju ljudi sa margine, zatečeni negde između sela i grada.
Ono što je, osim kafane „Šargan” zajedničko svim ovim ljudima jeste patnja koju svako od njih nosi u sebi i unosi u ovu neobičnu kafanu.
Tako kafana postaje stecište kelnerica, kurvi, političara, prosjaka, skitnica, bivših robijaša… Paralelni tok radnje prati priča o dvojici ratnika iz Prvog svetskog rata, koji, mada odavno mrtvi, i dalje tragaju za pravdom i tako stižu u današnje vreme.
Čudesni lik koji povezuje dva paralelna toka radnje jeste prosjak koji ima natprirodne sposobnosti da na sebe prima rane i bolove drugih ljudi...
Predstava je premijerno izvedena 20. februara ove godine na Velikoj sceni.
U obrazloženju selekcije festivala, između ostalog, je navedeno da „pažljivo gledajući ovu predstavu danas, koju odlikuju raskošne glumačke role, svedene i tačne, shvatamo da nam reditelj otkriva da su mnogi društveno-politički problemi današnje Srbije imali koren u tom periodu“.
Na festivalu, koji se pod sloganom „Crno na bijelo“ održava od 17. do 25. maja, osim Narodnog pozorišta u Beogradu, učestvuju i Narodno pozorište Sarajevo („Divlje meso“), Narodno pozorište iz Prištine, Srpska drama („Hotel Kosovo“), Narodno pozorište Sombor/ Kruševačko pozorište („Doktor Nušić“), Narodno pozorište Kikinda („Kauboji“), , Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb („Jazavac u Kerempuhu”) i
Pozorište mladih Novi Sad („Potpuno skraćena istorija Srbije).
Žiri 18. Teatar festa „Petar Kočić“ 2015. radiće u sastavu: teatrolog Dragana Bošković, pesnik Predrag Bjelošević i glumica Nikolina Jelisavac.
M.B.