Vesti

NA GLUMAČKIM SVEČANOSTIMA U POŽAREVCU, NP UČESTVOVALO SA TRI PREDSTAVE I IZLOŽBOM

3 april 2013

Na Glumačkim svečanostima "Milivoje Živanović", koje su održane od 2. do 7. aprila u Požarevcu, Narodno pozorište je učestvovalo sa dve predstave u zvaničnoj konkurenciji i jednom u čast pobednika, dok se u okviru pratećeg programa predstavilo izložbom "Henri Šesti u Glob teatru" i promocijom knjige dramaturga Željka Hubača.

Prvog dana, u holu Centra za kulturu otvorena je izložba Muzeja Narodnog pozorišta "Henri Šesti u Glob teatru" koja obuhvata video materijal i fotografije tokom proba predstave u Beogradu, kao i tokom proba i izvođenja u tom čuvenom londonskom pozorištu. Izbor fotografija, autora Vladimira Markovića, uradile su Ivana Nenadović i Jasmina Urošević.
U okviru zvanične konkurencije, 4. aprila na programu je bio Šekspirov "Henri Šesti" u režiji Nikite Milivojevića. Žiri publike je za najboljeg glumca proglasio Aleksandra Srećkovića dok je stručni žiri nagradu dodelio Predragu Ejdusu.
Dan kasnije, požarevačkoj publici se predstavio ansambl predstave "Konstantin". Ova istorijska drama o životu i delu Konstantina Velikog, po tekstu Dejana Stojiljkovića i u režiji Juga Radivojevića, urađena je u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Niš. Stručni žiri i žiri publike za glumca večeri proglasili su Miodraga Krivokapića koji je tumačio lik Konstantina, starijeg.
Pretposlednjeg festivalskog dana, u subotu 6. aprila, održana je promocija knjige dramaturga Narodnog pozorišta Željka Hubača - "Bizarno", o kojoj su, osim autora, govorili i v.d. direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Spasoje Ž. Milovanović. Knjigu su zajednički objavili KIZ Altera i Šabačko pozorište.
U čast ovogodišnjeg pobednika 18. Glumačkih svečanosti "Milivoje Živanović", naš dramski ansambl odigrao je Molijerovog "Mizantropa" u režiji Egona Savina.
M.B.