Vesti

STERIJINI “RODOLjUPCI” NA FESTIVALIMA U BUDIMPEŠTI, POŽAREVCU I JAGODINI

29 februar 2016

Predstava “Rodoljupci”, po tekstu Jovana Sterije Popovića, u režiji i scenografiji Andraša Urbana, uvrštena je u zvaničnu selekciju jednog inostranog i dva domaća festivala.
Na trećem "MITEM"-u (Madách International Theatre Meeting), jednom od trenutno najambicioznijih evropskih pozorišnih festivala, koji će se održati od 11. do 24. aprila u Nacionalnom teatru u Budimpešti, ovo „veselo pozorje u pet dejstvija“ biće izvedeno u konkurenciji od 25 predstava iz 14 zemalja.
“Rodoljupci” su na repertoaru “Internacionalnih pozorišnih susreta” 14. aprila, a tokom dve nedelje trajanja te manifestacije, publika u mađarskoj prestonici moći će da pogleda i predstave iz Južne Koreje, Kine, Poljske, Argentine, Gruzije, Španije, Francuske, Rusije, Italije, Rumunije, Grčke, Švajcarske i Mađarske. (više informacija možete saznati OVDE)
Od naslova koji privlače posebnu pažnju, svakako se izdvaja Homerova „Ilijada“ (Pozorište „Atina“) u režiji Statisa Livatinosa koji je beogradskoj publici poznat po „Kralju Liru“ koji je gostovao u Narodnom pozorištu 2009. godine, zatim komad poznatog italijanskog pisca Karla Gocija “Gavran“ u izvođenju Aleksandrijskog teatra iz Sankt Peterburga i, naravno, „Galeb“ Antona Pavloviča Čehova, u postavci čuvenog nemačkog reditelja Tomasa Ostermajera (Teatar “Vidu” iz Lozane).
U okviru MITEM-a III, na kojem će, zahvaljujući okupljanju umetnika iz različitih kultura, moći da se razmenjuju iskustva kroz moderne i klasične scenske postavke, publika će biti u prilici da uživa i u čuvenim Šekspirovim delima “Bogojavljenska noć”, “Tit Andronik” i “Otelo”, Servantesovom “Don Kihotu”, Brehtovom “Životu Galileja”, potom, jednom od najznačajnijih svevremenih komada svetske literature – “Na dnu” Maksima Gorkog…
Glavni program pratiće izložbe, promocije knjiga, koncerti, predavanja...
Pre gostovanja u Budimpešti, ovu predstavu “oštrog rediteljskog postupka Andraša Urbana, skupne igre ansambla Narodnog pozorišta, velike energije, savremenog pristupa i razarajuće i isceljujuće istine”, videće i požarevačka publika na 21. Glumačkim svečanostima “Milivoje Živanović”.
U okviru glavnog programa, od 2. do 7. aprila biće odigrane i predstave “Majstori, majstori” (Pozorište “Boško Buha”), “Otelo” (Jugoslovensko dramsko pozorište), “Pijani” (Atelje 212), “Klaustrofobična komedija” (Zvezdara teatar) i „Govorna mana“ (Srpska drama Narodnog pozorišta iz Prištine, sa sedištem u Gračanici).
“Rodoljupci” su uvršteni i u zvaničnu selekciju 45. pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije" u Jagodini.
U selekciji rediteljke Ivane Vujić, u periodu od 20. do 27. marta, u konkurenciji za nagrade učestvovaće i predstave „Odumiranje međeda“ (Narodno pozorište Užice), „Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera" (Knjaževsko srpski teatar Kragujevac), „Prs’o" (Narodno pozorište „Toša Jovanović" Zrenjanin), „Kidaj iz moje kuhinje" (Šabačko pozorište), „Razbijeni krčag" (Jugoslovensko dramsko pozorište) i „Klaustrofobična komedija" (Zvezdara teatar).
“Rodoljupci” su premijerno izvedeni 30. oktobra prošle godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Nedugo posle toga, usledile su veoma dobre ocene i publike i kritike, a u međuvremenu, u svim anketama, proglašeni su za najbolju predstavu u 2015. godini.
U podeli su Slobodan Beštić (Žutilov), Anastasia Mandić (Nančika), Suzana Lukić (Milčika), Pavle Jerinić (Šandor Lepršić), Nela Mihailović (Gospođa Zelenićka), Hadži Nenad Maričić (Šerbulić), Nikola Vujović (Smrdić), Predrag Ejdus (Gavrilović), Branko Jerinić (Nađ Pal), Bojan Krivokapić (Eden)...
Dramaturzi su Slavko Milanović i Suzana Vuković, koja je i saradnik reditelja, komppozitor je Irena Popović Dragović, a kostimograf Marina Sremac.
M.B.