Vesti

Neli Mihailović, Ljubomiru Bandoviću i Milutinu Miloševiću nagrade na 48. „Danima komedije“ u Jagodini

27 mart 2019

Na 48. Festivalu „Dani komedije“ u Jagodini, održanom od 20. do 27. marta, među laureatima su i glumci Nela Mihailović, Ljubomir Bandović i Milutin Milošević koji su nagrađeni za uloge u predstavi „Balkanski špijun“, po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji i dramaturgiji Tatjane Mandić Rigonat.

Za ulogu Danice, Mihailovićevoj je pripala statueta „Ćuran“ za najbolje glumačko ostvarenje, a isto priznanje, osvojio je i Bandović, za lik Ilije Čvorovića.

Milošević je dobio Nagradu „Nikola Milić“ za najbolju epizodnu ulogu (Podstanar).

Predstava je premijerno izvedena 1. oktobra prošle godine na Sceni „Raša Plaović“, a u podeli su i Dušanka Stojanović Glid (Đura, Ilijina sestra bliznakinja), Katarina Marković (Sonja Čvorović)i Vanja Milačić (Radio-spikerka).

Nagrada „Mija Aleksić“ za najbolju predstavu u celini dodeljena je „Noćnoj straži“, po tekstu Fedora Šilija u režiji Borisa Liješevića, u izvođenju Pozorišta Ateljea 212. Liješević je za pomenutu predstavu  dobio i statuetu „Ćuran“ za najbolje rediteljsko ostvarenje.

Među nagrađenima su i Milan Vasić (statueta „Ćuran“ za najbolje glumačko ostvarenje za uloge Potkoljosina u predstavi „Ženidba“ Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Ahmeda u predstavi „Ljubav u Savamali“ Zvezdara teatra iz Beograda), Ivan M. Lalić (Nagrada za najbolji savremeni domaći komediografski tekst izveden na festivalu, za predstavu „Ljubav u Savamali“ Zvezdara teatra iz Beograda), Dragana Lađevac (Nagrada za kostimografiju, za predstavu „Noćna straža“), Diana Radosavljević Milović (Nagrada za scenografiju, za predstavu „Tenor na zajam“ Narodnog pozorišta iz Sombora), Danica Grubački (Nagrada za najbolju mladu glumicu, za ulogu Megi u predstavi „Tenor na zajam“),  Aleksandar Ristoski (Nagrada za najboljeg mladog glumca, za ulogu Maksa u predstavi „Tenor na zajam“) i predstava „Šuplji kamen“ Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ (Specijalna nagrada za glumačke bravure veterana ansamblu predstave).

Žirijem je predsedavao reditelj i dramski pisac Goran Marković, a članovi su bili novinarka “Večernjih novosti” Vukica Strugar i dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini profesorka  Violeta Jovanović.
M.B.