Vesti

ČETIRI NAGRADE ZA „IZBIRAČICU“ NA DANIMA KOMEDIJE U JAGODINI

27 mart 2014

Na 43. Pozorišnom festivalu najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Danima komedije" u Jagodini, predstava Narodnog pozorišta u Beogradu “Izbiračica” osvojila je četiri nagrade - za najbolje rediteljsko ostvarenje, za najbolje glumačko ostvarenje, za najbolju kostimografiju i za najbolju scenografiju.
Žiri u sastavu reditelj Kokan Mladenović (predsednik), dramaturg Branislav Nedić i glumica Ivana Jovanović, odlučio je da statueta "Ćuran" za najbolje rediteljsko ostvarenje pripadne Nikoli Zavišiću za režiju ove predstave urađene po tekstu Koste Trifkovića.
Žiri je tri ravnopravne nagrade - statuetu "Ćuran" za najbolja glumačka ostvarenja dodelio Miloradu Mandiću za ulogu Tošice, Ivanu Bosiljčiću za ulogu Branka i Goranu Jevtiću za ulogu Živke ministarke u predstavi “Gospođa ministarka" Branislava Nušića, Pozorišta "Boško Buha".
Među nagrađenima su kostimografkinja Suna Kažić (Nagradu za najbolju kostimografiju) i Miraš Vuksanović i Nikola Zavišić (Nagrada za najbolju scenografiju).
Ovogodišnji festival, u selekciji reditelja Juga Radivojevića, održan je od 20. do 27. marta.
Predstava je premijerno izvedena 14. maja prošle godine na Velikoj sceni, a u podeli su Anastasia Mandić (Malčika), Dragan Nikolić Gidža (Sokolović), Aleksandra Nikolić (Jeca, njegova žena), Sena Đorović (Saveta, njihova nećaka), Zoran Ćosić (Timić), Ivana Šćepanović (Kata, njegova žena), Tamara Stošić (Milica, njihova kći), Ivan Bosiljčić (Branko, žurnalista), Darko Tomović (Štancika) i Milorad Mandić (Tošica).
Dramaturg predstave je Molina Udovički Fotez, scenografiju su kreirali Miraš Vuksanović i Nikola Zavišić, kostime je uradila Suna Kažić, a muziku su komponovali Sonja Lončar i Andrija Pavlović.
U autorskoj ekipi su i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Damir Todorović (scenski pokret), Nemanja Konstantinović (organizator), Jovana Đuričić (organizator na praksi), Saša Tanasković (inspicijent) i Gordana Perovski (sufler).
Predstava je urađena u koprodukciji sa Pozorištem "Bora Stanković" iz Vranja.
M.B.

Više o predstavi možete pročitati OVDE