Vesti

Sterijini „Rodoljupci“, u režiji Andraša Urbana, izvedeni jubilarni 50. put

20 januar 2019

Komededija “Rodoljupci”, po tekstu Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana, izvedena je 20. januara na Velikoj sceni 50. put.

Posle predstave, upravnica Ivana Vujić čestitala je ansamblu jubilej i uručila im slavljeničku tortu. 

Premijera nove verzije ovog čuvenog komada održana je 30. oktobra 2015. godine, a u podeli su bili Slobodan Beštić (Žutilov), Anastasia Mandić (Nančika), Suzana Lukić (Milčika), Pavle Jerinić (Šandor Lepršić), Nela Mihailović (Gospođa Zelenićka), Hadži Nenad Maričić (Šerbulić), Nikola Vujović (Smrdić), Predrag Ejdus (Gavrilović), Branko Jerinić (Nađ Pal) i Bojan Krivokapić (Eden).

U međuvremenu, ulogu Gavrilovića, jesenas je, posle Ejdusove smrti, preuzeo gostujući glumac iz Šabačkog pozorišta Zoran Karajić, a od 50 izvođenja, pa nadalje, tumačiće je Miloš Đorđević. 

U predstavi su učestvovali i muzičari Vladimir Gurbaj (bubnjevi), Ivan Mirković (harmonika) i Đorđe Antić (trombon).

Ovo je treća postavka tog "veselog pozorja u pet dejstvija" u Narodnom pozorištu.

Komedija naravi „Rodoljupci“, napisana u periodu između 1850. i 1854. godine, praizvedena je u Narodnom pozorištu u Beogradu 30. decembra 1904. godine u režiji Čiča Ilije Stanojevića.

"Rodoljupci" su na sceni Nacionalnog teatra postavljeni još samo jednom, a premijera je održana 8. marta 1929. godine u režiji dr Branka Gavele.

U predgovoru za "Rodoljupce" Sterija je zapisao da "dokle se god budemo samo hvalili, a slabosti i greške prikrivali donde ćemo hramati i nećemo ni za dlaku biti bolji", da "nevaljali i pokvareni pod vidom rodoljubija svaku priliku za svoju sebičnost upotrebljavaju", da je "sebičnom dovoljno kad je samo njemu dobro i kad prostaka može na svoju ruku da preokrene, a za dalje se ništa ne brine".

Sterija, inače, u pomenutom predgovoru, naglašava i da mu nije namera da baci ljagu na narod, nego da ga pouči i osvesti.

Urban nije uradio komad "iz epohe", već iz današnjeg ugla, a pri osavremenjavanju pomoglo mu je i samo vreme u kojem živimo. Naime, mnogo toga je isuviše isto kao i sredinom 19. veka kada je naš slavni komediograf, pišući „Rodoljupce“, na veoma vešt način raskrinkao "patriote".

Postavka govori o posledicama ideja i manipulacija, nabijena je bolnim emocijama i nasiljem, kao sirova i surova žurka na temu tragične realnosti koju svi vidimo, ali ništa ne činimo da to promenimo.

U ovom komadu, sa elementima brehtovskog teatra, značajno mesto, kao deo scenske radnje, pripada songovima urađenim na stihove Jovana Sterije Popovića, Đure Jakšića, Jovana Hadžića i Stevana Vladislava Kaćanskog.

Dramaturzi su Slavko Milanović i Suzana Vuković, koja je i saradnik reditelja, komppozitor je Irena Popović Dragović, a kostimograf Marina Sremac.

Za scenski govor bila je zadužena Ljiljana Mrkić Popović, scenski pokret uradila je Tamara Antonijević, dok je Miraš Vuksanović kreirao scenografiju.

Predstava je osvojila brojne nagrade, a prve dve - Nagrada „Mija Aleksić“ za najbolju predstavu i Specijalna nagrada za kolektivnu igru osvojene su u martu 2016. godine na 45. Pozorišnom festivalu najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije" u Jagodini.

Na 21. Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“, stručni žiri je za najboljeg glumca večeri proglasio Pavla Jerinića, a žiri publike nagradu je dodelio Neli Mihailović.

„Rodoljupci“ su trijumfovali i na prvom festivalu „Pozorišno proleće“ u Šapcu osvojivši Nagradu za najbolju predstavu u celini, dok je novinarski žiri, sastavljen od predstavnika dnevnih listova „Večernje novosti“, „Politika“ i „Blic“, Nagradu „Zalog za budućnost“ dodelio Bojanu Krivokapiću.

Nepuna dva meseca kasnije, u junu 2016. godine, predstava je na 61. Sterijinom pozorju u Novom Sadu osvojila tri Sterijine nagrade (za režiju, scenografsko ostvarenje i originalnu scensku muziku) i Nagradu Okruglog stola kritike.

U istom mesecu, na 40. Danima satire Fadila Hadžića u Zagrebu, „Rodoljupcima je pripalo Priznanje za predanost kolektivnoj igri, a četiri meseca kasnije, u okviru 56. Internacionalnog teatarskog festivala „MESS“ u Sarajevu osvojili su Nagradu „Zlatna maska“ dnevnog lista „Oslobođenje“ za najbolju predstavu u celini.

Usledilo je učešće na 24. Festivalu “Vršačka pozorišna jesen” gde je osvojena još jedna Nagrada za najbolju predstavu u celini, a Predrag Ejdus je proglašen za najboljeg glumca. 

Nakon toga, krajem novembra 2016. godine, „Rodoljupci“ su dobili Gran pri Susreta za najbolju predstavu u celini na 33. Susretima pozorišta/ kazališta Bosne i Hercegovine u Brčko Distriktu, dok je Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala muškom, a Nagrada za najbolju žensku ulogu - ženskom delu ansambla predstave.

Poslednja u nizu nagrada, uručena je pre nekoliko meseci Andrašu Urbanu, a reč je o Nagradi Udruženja dramskih umetnika Srbije za režiju "Bojan Stupica", za 2017. godinu.
M.B. 

Galerija