Vesti

SUBOTIČKO NARODNO POZORIŠTE GOSTOVALO SA "KOŠTANOM" U REŽIJI ANDRAŠA URBANA

23 decembar 2013

Ansambl Narodnog pozorišta u Subotici - Drama na srpskom jeziku gostovao je u ponedeljak 23. decembra na Sceni "Raša Plaović" sa predstavom "Koštana" koju je po tekstu Borisava Stankovića režirao Andraš Urban.

Drama koju je Stanković napisao na početku prošlog veka govori o stradanju jedne žene, a to stradanje je i osnovna nit predstave koja je premijerno izvedena 18. oktobra ove godine.
Dramska struktura predstave je nedirnuta, ali su napravljene određene dramaturške intervencije koje osavremenjuju taj komad, praizveden 1900. godine, upravo, u beogradskom Narodnom pozorištu.
Naslovnu ulogu tumačila je prvakinja Novosadskog pozorišta (Ujvideki szinhaz) Emina Elor, a u podeli su bili i Marko Makivić (Grkljan), Snežana Jakšić (Salče), Ljubiša Ristović (Hadži-Toma), Suzana Vuković (Kata), Srđan Sekulić (Stojan), Jelena Mihajlović (Stana), Branko Lukač (Mitke), Vladimir Grbić (Arsa), Kristina Jakovljević (Magda), Zoran Bučevac (Pandur) i muzičari Geza Kučera,Balša Pešikan i Maćaš Lakatoš
Muziku, koja predstavlja važan deo predstave, komponovala je Irena Popović Dragović, a autori tekstova pesama su Stanislav Vinaver, Stevan Vladislav Kaćanski, Milorad Petrović- Seljančica, Nataša Ilić, Jovan Đorđević i nepoznati narodni autori.
Scenografiju je osmislila Marija Kalabić, a kostime je kreirala Marina Sremac.
M.B.