Vesti

STERIJINI „RODOLjUPCI“ U REŽIJI ANDRAŠA URBANA PREMIJERNO IZVEDENI NA VELIKOJ SCENI

30 oktobar 2015

Nova verzija čuvenog komada Jovana Sterije Popovića "Rodoljupci", u režiji Andraša Urbana, premijerno je izvedena u petak 30. oktobra na Velikoj sceni, u okviru manifestacije „Steriji u čast“.
To je treća postavka ovog "veselog pozorja u pet dejstvija" u Narodnom pozorištu sa podelom u kojoj su: Slobodan Beštić (Žutilov), Anastasia Mandić (Nančika), Suzana Lukić (Milčika), Pavle Jerinić (Šandor Lepršić), Nela Mihailović (Gospođa Zelenićka), Hadži Nenad Maričić (Šerbulić), Nikola Vujović (Smrdić), Predrag Ejdus (Gavrilović), Branko Jerinić (Nađ Pal) i Bojan Krivokapić (Eden).
U predstavi učestvuju i muzičari Nemanja Aćimović (bubnjevi), Ivan Marković (harmonika) i Đorđe Antić (trombon).
U predgovoru za "Rodoljupce" Sterija je zapisao da "dokle se god budemo samo hvalili, a slabosti i greške prikrivali donde ćemo hramati i nećemo ni za dlaku biti bolji", da "nevaljali i pokvareni pod vidom rodoljubija svaku priliku za svoju sebičnost upotrebljavaju", da je "sebičnom dovoljno kad je samo njemu dobro i kad prostaka može na svoju ruku da preokrene, a za dalje se ništa ne brine".
Sterija, inače, u pomenutom predgovoru, naglašava i da mu nije namera da baci ljagu na narod, nego da ga pouči i osvesti.
Urban nije uradio komad "iz epohe", već iz današnjeg ugla, a pri osavremenjavanju pomoglo mu je i samo vreme u kojem živimo. Naime, mnogo toga je isuviše isto kao i sredinom 19. veka kada je naš slavni komediograf, pišući „Rodoljupce“, na veoma vešt način raskrinkao "patriote".
Postavka, kao što je i najavljeno na konferenciji za novinare, govori o posledicama ideja i manipulacija, nabijena je bolnim emocijama i nasiljem, kao sirova i surova žurka na temu tragične realnosti koju svi vidimo, ali ništa ne činimo da to promenimo.
U ovom komadu, sa elementima brehtovskog teatra, značajno mesto, kao deo scenske radnje, pripada songovima urađenim na stihove Jovana Sterije Popovića, Đure Jakšića, Jovana Hadžića i Stevana Vladislava Kaćanskog.
Publika u prepunoj sali pozdravila je kompletan ansambl na kraju predstave višeminutnim burnim aplauzom i ovacijama.
Dramaturzi su Slavko Milanović i Suzana Vuković, koja je i saradnik reditelja, komppozitor je Irena Popović Dragović, a kostimograf Marina Sremac.
Za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović, scenski pokret uradila je Tamara Antonijević, dok je Mirašu Vuksanoviću poverena realizacija scenografije.
U saradničkoj ekipi su i Maksim Milošević (asistent reditelja), Milorad Jovanović (izvršni producent), Jasmina Urošević (organizator), Gordana Perovski (sufler) i Aleksandra Rokvić (inspicijent).
Komedija naravi „Rodoljupci“, napisana u periodu između 1850. i 1854. godine, praizvedena je u Narodnom pozorištu u Beogradu 30. decembra 1904. godine u režiji Čiča Ilije Stanojevića.
U međuvremenu, "Rodoljupci" su na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu postavljeni još samo jednom, a premijera je održana 8. marta 1929. godine u režiji dr Branka Gavele.
U okviru revije predstava "Steriji u čast", od 8. oktobra do 1. novembra, biće izvedeno više komada, nastalih po njegovim delima, sa repertoara Nacionalnog teatra i pozorišta iz Zrenjanina, Bečeja, Novog Sada i Tuzle.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE