Vesti

NA SCENI “RAŠA PLAOVIĆ” PREMIJERNO IZVEDENI KRATKI BALETI - “ĆELAVA PEVAČICA” I “ONI”

17 januar 2015

U okviru projekta “Veče mladih koreografa”, u subotu 17. januara na Sceni “Raša Plaović”, premijerno su izvedeni kratki baleti - “Ćelava pevačica” i “Oni”.
Koreografiju i režiju za “Ćelavu pevačicu” uradio je solista Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Kolarov, a u podeli su bili Milan Rus (Gospodin Smit), Ivana Savić (Gospođa Smit), Dušan Milosavljević (Gospodin Martin), Sanja Ninković (Gospođa Martin), Tatjana Popović (Služavka Meri) i Taylor Clow (Vatrogasni kapetan).
Ideju za predstavu, Kolarov je pronašao u istoimenoj drami Ežena Joneska, jednog od najznačajnijih stvaralaca avangardnog pozorišta i jednog od tvoraca teatra apsurda.
- Apsurd je, zapravo, postojao oduvek oko nas. To je deo svakodnevice naših života, time smo okruženi. Svi smo mi usamljeni u ovom velikom univerzumu. Otuđenost je uvek prisutna, čak i kada smo sa nekim. U gene nam je utkana nit samoće, besmisla i izolacije- to postaje nova DNK. Jedini način da odgurnemo lice otuđenja je da preuzmemo odgovornost za sopstvene postupke, jer mi sami dajemo smisao ovom životu. Apsurd je ona tanka linija između komičnog i tragičnog, pozitivnog i negativnog vrtloga, u koji nas ubacuje život- a na nama je da biramo kuda ćemo poći. Moj izbor će uvek biti zabavan - kaže Kolarov.
Scenografiju je uradila Jasna Saramandić, a kostime Katarina Grčić.
Režiju i koreografiju za balet “Oni” uradio je prvak Baleta Pozorišta na Terazijama Đorđe Makarević koji je uloge poverio Ani Pavlović (Majka), Milici Bajčetić (Sin - kao mali), Igoru Pastoru (Sin - odrastao), Tatjani Popović (Baba), Brankici Mandić (Žrtva), Jovani Nestorovskoj (Žrtva), Dejani Zlatanovski (Žrtva) i Milošu Marijanu (Žrtva).
Makarević ovom predstavom "preispituje” temu ubistva, a kao povod poslužio mu je istinit događaj o serijskim ubicama i žrtvama nasilja, koji se desio u Rusiji. U pitanju je ubistvo 15 devojaka koje je jedna porodica dovlačila u svoj stan, kasapila ih u kadi i potom, noću, bacala u šaht.
Scenografiju i kostime kreirala je Ida Ignjatović.
Projekat “Veče mladih koreografa” pokrenula je direkcija Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu sa ciljem da pruži šansu i otvori novi prostor kreativnim baletskim stvaraocima.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE