Vesti

PIROTSKO NARODNO POZORIŠTE GOSTOVALO SA PREDSTAVOM "MALI GEZA"

13 novembar 2013

Ansambl Narodnog pozorišta u Pirotu gostovao je u subotu 30. novembra na Sceni "Raša Plaović" sa predstavom "Mali Geza", po tekstu Janoša Haja, u režiji Stevana Bodrože.

- "Mali Geza" smatra se za jedan od najboljih tekstova savremene dramaturgije. Predstava slika tešku, ali uzbudljivu sliku tranzicionog društva obeleženog sumornim sudbinama radnika koji gube posao, nezadovoljstvom žena koje očajavaju jer njihovi muževi ne rade, alkoholizmom kao vrstom bega od svakodnevnice. Ovo je drama puna patnje, ali i predivne ljudske topline, za koju verujem da će publiku i ganuti i rastužiti i nasmejati, ali je i naterati da postavi neka davno zaboravljena pitanja - izjavio je reditelj Bodroža, koji je uradio i scenografiju.
Za scenski pokret bio je zadužen Damjan Kecojević, dok je kostime kreirala Tatjana Radišić.
Uloge su ostvarili Aleksandar Radulović, Aleksandra Stojanović, Milan Nakov, Zoran Živković, Slobodan Aleksić, Danijela Ivanović, Tijana Petrović i Natalija Geleban.
Na ovogodišnjem Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” u Lazarevcu, "Mali Geza" je dobio Nagradu za najbolju predstavu u celini, Bodroža je proglašen za najboljeg reditelja, dok je Raduloviću pripalo priznanje za najboljeg glumca.
Izvođenje predstave na Sceni „Raša Plaović“ snimila je Radio-televizija Srbije za potrebe svog dramskog programa.
M.B.