Vesti

Kraljevsko dramsko pozorište „Dramaten” iz Stokholma gostovalo sa predstavom „Jedna švedska letnja noć“

2 novembar 2019

Kraljevsko dramsko pozorište „Dramaten” iz Stokholma gostovalo je 2. novembra na Velikoj sceni sa predstavom „Jedna švedska letnja noć“, po tekstu Erlana Jozefsona i u režiji Erika Stuba. 

Jozefson se u ovom intrigantnom komadu bavi snimanjem poslednjeg filma Andreja Tarkovskog „Žrtvovanje“, na ostrvu Gotland 1985. godine, gde na nežan i duhovit način opisuje susret ruskog režisera i švedskih glumaca. 

Dok glumačka i autorska ekipa jedne letnje noći nestrpljivo iščekuje taj susret, njihovo viđenje drame, života, jezika i umetnosti biva dovedeno u pitanje...

Uloge su ostvarili Erik En (Rus), Nina Feks (Tumač), Torkel Peteršon (Viktor), Lena Endre (Loti), Maria Saloma (Organizatorka) i Tomas Hanson (Ja) koje je publika, na kraju predstave, nagradila snažnim i iskrenim aplauzom.

Nakon toga, upravnica Ivana Vujić uručila je Plaketu Narodnog pozorišta reditelju Stubu, (doskora i upravniku Kraljevskog dramskog pozorišta), koja će ih, kako je naglasila, podsećati na još jedno uspešno gostovanje u beogradskom nacionalnom teatru. 

U autorskoj ekipi predstave su Erlend Birkeland (scenograf i kostimograf), Elen Ruge (dizajn svetla), Bjorn Lonrus (dizajn zvuka), Ani Todne i Emi Stal (video dizajn) i Evamarija Holm (perika, maska). 

Komad je na srpski jezik prevela dramaturg Vesna Stanišić. 

Predstavu je, u Muzeju Narodnog pozorišta, pratila izložba video materijala sa originalnim fotografijama sa snimanja filma „Žrtvovanje“, u kome jednu od uloga igra Erlan Jozefson.

Gostovanje čuvenog švedskog teatra u Narodnom pozorištu, četvrto po redu, realizovano je na osnovu dugogodišnje umetničke saradnje dve Kuće. 

Ugovor je potpisan 2004. godine, a već  3. i 4. juna iste godine „Dramaten“ je gostovao Strindbergovom dramom “Igra vatrom”, u režiji Stafana Valdermara Holma. U međuvremenu, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta nastupili su još dva puta; u junu 2006. sa Šekspirovim “Magbetom” i tri godine kasnije sa još jednim njegovim klasikom - „Hamletom“, oba u režiji Holma.
 
Narodno pozorište gostovalo je u Stokholmu sa Nušićevom „Gospođom ministarkom“ u režiji Jagoša Markovića (2006) i Sofoklovom dramom „Car Edip“ u režiji Vide Ognjenović (2008).  

Upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić izjavila je dan ranije (1. novembra), na konferenciji za novinare, da saradnja sa Dramatenom predstavlja veliku čast i sreću, a nju lično veže i sećanje na divnih mesec dana koje je kao mlada rediteljka 80-ih godina provela na stipendiji u tom teatru.

“Važan nam je dolazak svake predstave Dramatena, kao jednog od najuglednijih evropskih pozorišta, ali posebno ove – ‘Jedne švedske letnje noći’, jer je autor teksta, veliki glumac Erlan Jozefson, blizak našoj sredini, igrao je u više naših filmova”, rekla je Ivana Vujić, podsetivši i da je u Beogradu objavljen i dnevnik Tarkovskog u kojem detaljno opisuje proces snimanja “Žrtvovanja”.

Ona je izrazila uverenje da će uspešna saradnja dva teatra biti nastavljena kroz koprodukcije, razmenu umetnika i predstava. 
“Naša je želja da dovedemo i ‘Per Ginta’”, rekla je Ivana Vujić.
M.B.