Vesti

GRADSKO POZORIŠTE IZ JAGODINE GOSTOVALO SA PREDSTAVOM „SIMFONIJA RADOSTI“

22 maj 2012

Gradsko pozorište Jagodina gostovalo je u utorak 22. maja na Sceni „Raša Plaović“ sa predstavom „Simfonija radosti“, koja govori o životnoj priči kompozitora Ludviga van Betovena sa idejom da ohrabri ljude sa hendikepom.

Komad je rađen po tekstu novinarke Zorice Stojinović i u režiji Miodraga Dinulovića kao deo inkluzivnog pozorišnog projekta „Betoven zauvek“ koji je odobren na Konkursu Ministarstva kulture za stvaralaštvo 2011. godine.
Predstava, koja je premijerno izvedena 22. decembra prošle godine., bavi se životom i stvaralačkim opusom Ludviga Van Betovena, sa posebnim osvrtom na gubljenje sluha i gluvoću. Korišćeni su istorijski i dokumentarni podaci kroz priču o porodici, prijateljima, mecenama, a poseban akcenat je dat na gubljenje sluha i snagu genija, koga ni to nije moglo sprečiti da napiše neke od najboljih kompozicija u istoriji čovečanstva.
Poruka komada je da ne može svako biti Betoven, ali da svako može da pokuša da stvara i da se bori.
Inače, „Simfonija radosti“ je prva pozorišna predstava u Srbiji u kojoj je, kao aktivni učesnik, uključen gestovni prevodilac na jezik gluvih.
Uloge su ostvarili Aleksandar Antić, Violeta Pešić, Dragan Bunjevac, Tanja Mahmutović, Petar Peca Mitić, Nenad Petrović, kao i mladi Matija Milanović, dok je gestovni prevodilac bio Nenad Mahmutović, široj publici poznat kao pobednik serijala „Ja imam talenat'“.
Scenografija je delo Vlatke Milenković, kostimi Katarine Grčić kojoj je pomagala Jovanka Mijušković, muziku je odabrao reditelj, a dizajn zvučnih slika je uradio Stefan Milošević.
Mikojan Bezbradica