Vesti

Zagrebačko kazalište mladih gostovalo sa predstavom „Črna mati zemla“

28 oktobar 2019

U okviru nastavka saradnje sa Zagrebačkim kazalištem mladih (ZKM), 28. oktobra na Velikoj sceni izvedena je predstava „Črna mati zemla“, prema romanu Kristiana Novaka, u dramatizaciji Tomislava Zajeca i režiji Dore Ruždjak Podolski. 

Kroz priču o užasima koji potresaju malo međimursko selo u vremenu oko raspada bivše države, ZKM-ova predstava fokusira se na potresnu ispovest dečaka uhvaćenog u mrežu besa, krivice i samoće. 

Naime, Novakov roman 'Črna mati zemla' je priča o uspešnom mladom piscu Matiji Dolenčecu koji stvaralačku i ljubavnu blokadu pokušava otkloniti dosežući sopstvenu, do amnezije potisnutu priču, onu koju je kompenzovao izmišljanjem svih drugih priča.

Ispreplitanjem fikcije i stvarnosti „Črna mati zemla“ stvara misterioznu atmosferu koja služi kao savršena pozadina za mračne događaje koji se odvijaju pred gledaocima…

U ovoj emotivnoj predstavi o prijateljstvu, smrti, izdaji i suočavanju s prošlošću,  koja je pobrala velike uspehe i kod publike i kod kritike, kao i nekoliko nagrada na pozorišnim festivalima, uloge su ostvarili Adrian Pezdirc, Doris Šarić Kukuljica, Nataša Dorčić, Urša Raukar, Dado Ćosić, Zoran Čubrilo, Nataša Dangubić, Milica Manojlović, Damir Šaban, Pjer Meničanin... 

Beogradska publika pozdravila je zagrebačke umetnike na kraju predstave dugim  i snažnim aplauzom. 

Komad „Črna mati zemla“ premijerno je izveden 1. aprila 2017. godine. 

Bilo je to treće gostovanje ovog renomiranog zagrebačkog teatra u Narodnom pozorištu u Beogradu, nakon uspešnih nastupa sa predstavama „Hinkeman” Ernesta Tolera u režiji Igora Vuka Torbice (25.01.2017.) i „Noćni život“, prema drami Ivana Vidića, u režiji Paola Mađelija (23.01.2018.).

Gostovanje se realizuje na osnovu dogovora o razmeni predstava između dve Kuće započetog 4. decembra 2016. godine kada je Narodno pozorište u Zagrebačkom kazalištu mladih s velikim uspehom izvelo Šilerovu „Mariju Stjuart“ u režiji Miloša Lolića. 
M.B.