Vesti

STERIJIN “KIR JANjA” U SAVINOVOJ REŽIJI IZVEDEN JUBILARNI 200 PUT

3 novembar 2011

Kultna predstava “Kir Janja”, nastala po tekstu Jovana Sterije Popovića i u režiji Egona Savina, odigrana je u četvrtak 3. novembra jubilarni 200 put, a to izvođenje zabeležile su i kamere Radio televizije Srbije.

Mnogobrojna publika dugim aplauzom vraćala je dramske umetnike nekoliko puta na scenu. Glumački ansambl predvodio je Predrag Ejdus koji je i ovoga puta, veoma ubedljivo igrao naslovnu ulogu, Kir Janju - negativnog komičnog junaka kojem je strast prema novcu deformisala ljudski lik.
Pored njega, u ovoj komediji karaktera, uloge su ostvarili i Nada Blam (Juca), Zlatija Ivanović (Katica), Lepomir Ivković (Mišić), Milenko Pavlov (Kir Dima), Boško Puletić (Petar) i Milan Šavija (Pandur).
Predstava je premijerno izvedena 25. decembra 1992. Već te godine proglašena je za najznačajnije ostvarenje u kulturi. Potom predstava osvaja tri nagrade na Sterijinom pozorju, a Predrag Ejdus dobija i priznanje publike za najbolje glumačko ostvarenje. Po izboru pozorišnih kritičara i beogradskih novinara Kir Janja je proglašena za najbolji komad i u 1993. godini. Na Dan Narodnog pozorišta ova predstava dobija još dve nagrade i i pohvale: Predrag Ejdus i scenograf Geroslav Zarić su laureati Nagrade, a Nada Blam Pohvale Narodnog pozorišta.
Od prvog izvođenja, predstava je izvedena pred više od 70. 000 gledalaca. Gostovala je u Pančevu, Novom Sadu, Vršcu, Lazarevcu, Požarevcu, Boru, Užicu, Prištini, Podgorici, Obrenovcu, Kragujevcu, Negotinu, Šapcu, Ubu, Zaječaru, Boru, Nišu, Beču, Banja Luci, Skoplju, Kumanovu, Čikagu...
M.B.