Vesti

Kamijev „Nesporazum“ izveden jubilarni 50. put

15 april 2018

Predstava “Nesporazum”, po tekstu Albera Kamija i u režiji Veljka Mićunovića, izvedena je 15. aprila na Sceni “Raša Plaović” jubilarni  50. put.

U „Nesporazumu”, kao i u većini svojih komada, protkanih originalnom filozofskom osnovom, Kami se aktivno uključuje u borbu savremenog čoveka za lične i društvene slobode.

Reč je o delu u kojem nam slavni francuski pisac ukazuje šta se događa kada se interes stavi ispred ljubavi i do kakvih nesporazuma može doći kada se drugom čoveku, kao ljudskom biću, ne obraćamo s ljubavlju.

Uprkos vremenskoj distanci, s obirom na to da je napisan davne 1944. godine, komad ne samo da odiše svežinom, nego u isto vreme i opominje jer je Kami uspeo da anticipira raspad komunikacije, samoživu sebičnost u kojoj je drugi samo sredstvo, a ne cilj.

Uloge su ostvarili Ljiljana Blagojević (Majka), Vanja Ejdus (Marija), Marija Vicković (Marta), Nenad Hadži Maričić (Jan) i Milan Gutović (Starac).

Kostime je kreirala Marina Medenica, scenski pokret je uradila Tamara Antonijević, dok je za dizajn tona bio zadužen Vladimir Petričević.

Predstava je premijerno izvedena 10. decembra 2011. godine.
M.B.