Vesti

VLADANU MATIJEVIĆU URUČENA NAGRADA “MEŠA SELIMOVIĆ”

11 mart 2011

Nagrada „Meša Selimović“ za najbolju knjigu 2010. godine uručena je, u utorak 15. marta na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, Vladanu Matijeviću za knjigu „Vrlo malo svetlosti“ u izdanju „Agore“.

Nagradu koju čine Povelja, reljefna plaketa sa likom Meše Selimovića (rad likovnog umetnika Slobodana-Baneta Savića) i 300.000 dinara, uručio je Manojlo Manjo Vukotić, direktor i glavni i odgovorni urednik Kompanije “Novosti”.
O nagrađenom delu govorili su kritičari dr Draško Ređep i Mileta Aćimović Ivkov, dok su odlomke iz knjige kazivali glumci Narodnog pozorišta Bojana Stefanović i Nebojša Kundačina.
Novi roman Vladana Matijevića, “Vrlo malo svetlosti”, surov i duhovit u isto vreme, stastoji se iz tri priče koje prate živote i snove naoko različitih likova – američke istoričarke umetnosti Hilari, bivšeg ministra u Vladi pre političkih promena u Beogradu Milutina Čabrinovića zvanog Antracit i apsolventa filozofije Đorđa Istine – do juče uspešnih, a sada poraženih ljudi. Ono što ih spaja jesu snovi, ali i činjenica da svi oni žive u svetu u kome su poremećene vrednosti i u kojem ne mogu da se prilagode, niti da opstanu.
Kroz životne angažmane ovih junaka, neprilagođenih i, na koncu, poraženih, isplivava suptilna analiza kraja 20. veka, moderne umetnosti, političkih procesa, religije, sveta beznađa, sveta u kojem je novac biva presudnom merom stvari.
Nagradu „Meša Selimović“, na inicijativu Ignjena Lakićevića i Dragana Bogutovića, pre 23. godine, ustanovili su „Večernje novosti“ i Udruženje izdavača i knjižara. Reč je o jednoj od najprestižnijih književnih nagrada, a dodeljuje je Veliki žiri, sastavljen od najistaknutijih srpskih kritičara, teoretičara, istoričara i hroničara književnosti.
Ove godine, u izboru za najbolju knjigu učestvovalo je 47 kritičara iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Kruševca, Mladenovca, Sombora, Banja Luke, Novog Pazara...
M.B.