Vesti

PESNIKU DEJANU ALEKSIĆU URUČENA NAGRADA „MEŠA SELIMOVIĆ“

24 februar 2012

Prestižna nagrada “Meša Selimović” za knjigu godine, koju 24. put dodeljuju “Večernje novosti”, uručena je u petak 24. februara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta ovogodišnjem laureatu Dejanu Aleksiću.

Pesnik mlađe generacije iz Kraljeva dobio je ovo priznanje za zbirku stihova “Jedino vetar”, i to vrlo ubedljivo, dobivši 23 glasa članova Velikog žirija od 48 istaknutih književnih kritičara, a nagradu mu je uručio direktor kompanije Manojlo Vukotić.
On je Aleksiću uručio plaketu, reljef sa likom Meše Selimovića i 300 000 dinara i poželeo da se dobro oseća u društvu velikana, dosadašnjih dobitnika nagrade od kojih su mnogi svečanu dodelu pratili iz prvog reda Nacionalnog teatra.
Aleksić je treći urednik kraljevačke "Povelje" koji je dobio Nagradu "Meša Selimović", pre njega nagradu su dobili Goran Petrović za roman "Opsada Crkve svetog Spasa" i Živorad Nedeljković za knjigu pesama "Ovaj svet".
Među dobitnicima ovog književnog priznanja su Slobodan Selenić, prvi laureat nagrađen 1989. godine za knjigu "Timor mortis", Svetlana Velmar Janković nagrađena je za "Lagum" naredne godine, Dobrica Ćosić 1996. godine za "Vreme vlasti", Rajko Petrov Nogo 2002. godine za "Nedremano oko", Novica Tadić 2006. godine za knjigu "Neznan", naredne godine Dragan velikić za "Ruski prozor".
Najmlađi među laureatima, književnik Aleksić pored nagrađene pesničke knjige "Jedino vetar" objavio je knjige pesama "Potpun govor", "Dokazivanje senke", "Svagdašnji čas", "Sobna mitologija", "Posle", "Dovoljno", "Okno".
Objavio je i nekoliko pesničkih i proznih knjiga za decu: "Dugme bez kaputa", "Pustolovine jednog zrna kafe", "Kad se razboleo Petak", "Nežna pesma o nežnom vetru Duvoljubu", "Na primer", "Božićna priča", "Muzika traži uši".
Za izuzetan doprinos novom stvaralačkom izrazu u književnosti za decu, dobio je nagradu Zmajevih dečjih igara, 2008. godine a dobitnik je i stipendije iz fonda "Borislav Pekić", za dramu u nastajanju.
U besedi povodom dodele nagrade "Meša Selimović", koju je naslovio "Biti budan nad svetom" Aleksić je govorio o mestu poezije u savremenom svetu, njenom nastajanju i smislu.
"Poezija je samo jedan od vidova zapitanosti koja prati naše bdenje nad čudesnom knjigom sveta ali ujedno i najsušastveniji način da se to čini, ona je budnost sveta", kazao je nagrađeni pesnik zapitavši se otkuda toliki zazor današnjih čitalaca prema pesničkoj reči ako poezija problematizuje nešto što je imanentno svakom čoveku.
O nagrađenom delu besedili su kritičari Dragan Hamović i Jasmina Tonić, a stihove je govorio glumac Nebojša Dugalić.