Vesti

Solisti Baleta Dejanu Kolarovu uručena Nagrada „Smiljana Mandukić“

2 novembar 2017

Nagrada „Smiljana Mandukić“ za sezonu 2016/17 koju Udruženje baletskih umetnika Srbije dodeljuje za najbolju plesnu interpretaciju u oblasti savremene umetničke igre, uručena je 2. novembra solisti Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Dejanu Kolarovu.

Priznanje je primio iz ruku predsednice UBUS-a Sanje Ninković na prigodnoj svečanosti održanoj na Velikoj sceni posle završetka izvođenja jednočinih baleta „Žene u d-molu“ i „Duga božićna večera“.

Kolarov je nagrađen za ulogu Služavke u baletu „Duga božićna večera“, u koreografiji Radu Poklitarua.

Stručni žiri, kojim je predsedavala Sanja Ninković, a članovi su  bili Nela Antonović i Danica Arapović, ocenio je da je Kolarov u ovoj sezoni, osim pomenute uloge, imao i veoma zapaženu interpretaciju ostvarenu u predstavi „Stranac“, koreografa Miloša Isailovića.

„Dejan Kolarov je umetnik koji svaki put iznova, u zavisnosti od uloge, istražuje svoje telo, te prevazilazi granice koreografije i zadatka. Kolarov izvan okvira prepoznatog savremenog izraza donosi inovativni produženi pokret i jasnu sliku savremenog plesača-istražitelja danas u svetu. Njegov scenski govor je više od umetničke igre, jer on veoma mudro koristi simbolične kodove glume, koji komuniciraju sa publikom, dajući sebe u potpunosti, što doprinosi virtuoznom izrazu na sceni“, kaže se u obrazloženju žirija koje je pročitala balerina Iva Ignjatović.
 
„Njegov igrački izraz i forma, upotpunjeni izuzetnom i delikatnom ekspresijom, čine ga na sceni uvek prepoznatljivim i uvek različitim, u velikom spektru uloga koje je ostvario tokom svoje karijere. Njegovo dominatno, a nenametljivo prisustvo na sceni, predana izvođenja uvek u službi oživljavanja uloga, a motivisana dubokim ličnim osmišljavanjem i doživljajima, ostavljaju značajan trag na našoj umetničkoj plesnoj sceni“, istaknuto je u obrazloženju.

Nagrada „Smiljana Mandžukić“, u znak sećanja na čuvenu avangardnu umetnicu, pionira savremene umetničke igre u Srbiji, ustanovljena je 2012. godine.

Rođena je u Beču 1908. godine, a detinjstvo je provela u Vršcu, gde je počela da pohađa časove klasičnog baleta.

U rodnom gradu, kasnije je pohađala najbolju baletsku školu koju je vodila Cecilija Čeri.

Ipak, na klasičnom baletu nije se dugo zadržala, već je ubrzo prešla na ritmiku i moderan balet. Časove je pohađala i kod Grete Vizental, koja je bila sledbenik Izadore Dankan.

Prva predstava u Beogradu, u Narodnom pozorištu, kojom se predstavila domaćoj publici, izvedena je 1928. godine.

Ova umetnica izuzetne duhovne snage i pozitivne životne energije, koja je u našu sredinu, bez kompromisa, uvodila novu kulturu pokreta, duboko je verovala da je pokret život i da čovek nije star sve dok je pokretan.

Preminula je u Beogradu 13. maja 1992. godine.
M.B.