Vesti

NAGRADA „RADOMIR VUČIĆ”, URUČENA SOLISTI BALETA NARODNOG POZORIŠTA MILOŠU MARIJANU

5 april 2012

Nagrada „Radomir Vučić”, uručena je u četvrtak 5. aprila solisti Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Milošu Marijanu.

Na maloj svečanosti, održanoj uoči predstave “Don Kihot”, priznanje ovogodišnjem laureatu uručio je upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović.
Tom prilikom Đurović je rekao da je ova nagrada, koja nosi ime velikog baletskog posvećenika i umetnika Radomira Vučića, jedna od četiri nagrade (“Oskar Danon”, “Miomir Denić” i “Petar Banićević”) koje je uprava Narodnog pozorišta ustanovila pre dve godine sa željom da mladim ljudima pomogne, ali i da pokuša da prepozna one umetnike koji će u budućnosti značiti ne samo Nacionalnom teatru nego srpskom pozorištu uopšte.
Odluku o priznanju, koje se sastoji od originalne plakete sa likom Radomira Vučića, rad istaknutog umetnika i scenografa Geroslava Zarića i novčanog dela, jednoglasno je doneo žiri kojim je predsedavao direktor Baleta Narodnog pozorišta Brus Stajvel, a članovi su bili repetitori Marija Vještica i Paša Musić.
U obrazloženju žirija navodi se da je Marijan odgovornim i požrtvovanim radom ostvario izuzetan napredak tumačeći širok dijapazon uloga u klasičnom, neoklasičnom i savremenom repertoaru čime je, iako veoma mlad, pokazao izuzetnu umetničku zrelost.
- Miloš ima samo 21. godinu. Veoma je odgovaran i do sada je pokazao izvanredan talenat. Opseg njegovih uloga ide od klasike do savremenog repertora. Sa lakoćom se kreće kroz sve stilove. Čestitam mu od srca i nadam se da ova nagrada predstavlja podsticaj drugim mladim igračima da nastave sa usavršavanjem pod okriljem Narodnog pozorišta – rekao je Stajvel.  
Marijan je završio baletsku školu „Lujo Davičo” 2006. godine a već naredne odlazi na specijalizaciju na Kijevsku baletsku akademiju. Od 2008.godine angažovan je u celokupnom repertoaru Nacionalnog teatra. Ostvario je solističke uloge u baletima „Labudovo jezero”, „Uspavana lepotica”, „Kraljica Margo”,„Don Kihot”, „Ko to tamo peva” i „Šest plesova”.
Nagrada “Radomir Vučić” dodeljuje se mladim i talentovanim baletskim igračima do 28. godine života i to za ostvarene solističke i glavne uloge iz repertoara Nacionalnog teatra, odigrane na matičnoj sceni ili na gostovanju u periodu od poslednjeg dana februara meseca prethodne do 01. marta tekuće godine, a koji su se izdvojili po tehničkoj i umetničkoj interpretaciji.
Vučić je rođen u Bačkom Gradištu 31. maja 1948. godine. Baletsko obrazovanje je stekao u Srednjoj baletskoj školi „Lujo Davičo“ (1962–1965) kod pedagoga Nine Kirsanove, Danice Živanović, Tilke Jezeršek i Mire Nikolić. U baletskom ansamblu Srpskog narodnog pozorišta je angažovan 1965. godine. U njemu je radio kao solista do 1970. godine, posle čega je prešao u Narodno pozorište u Beogradu, u čijem Baletu ostaje najpre kao istaknuti solista a ubrzo potom i kao prvak sve do penzije u koju je otišao 1992.
Tokom dve i po decenije duge solističke karijere je igrao prvačke uloge u bezmalo celokupnom klasičnom baletskom repertoaru, među kojima se ističu one u “Labudovom jezeru”, ”Začaranoj lepotici”, “Žizeli”, “Don Kihotu”, “Kopeliji”... Ostvario je zapažene kreacije i u savremenim baletskim delima neoklasične forme: Romeo u “Romeu i Juliji”, Vronski u “Ani Karenjinoj”, Don Hose u “Karmen”, Otac hrama u “Samsonu i Dalili”, Otac u “Vaskrsenju”… Sa izuzetnim uspehom je tumačio glavne uloge i u gotovo svim baletima domaćih autora koji su se tih godina našli na repertoaru: “Katarina Ismailova 77”, “Kineska priča”, “Banović Strahinja”, “Večiti mladoženja”, “Jelisaveta”, a rolom u “Ohridskoj legendi” je proslavio 20-godišnjicu umetničkog rada. Za svoje kreacije dobio je sve nagrade i priznanja koja Narodno pozorište dodeljuje svojim umetnicima, Nacionalno priznanje za sveukupni doprinos kulturi Republike Srbije, Nagradu Bijenala u Ljubljani, Nagradu za životno delo Udruženja baletskih umetnika Srbije...
Sa partnerkom Ivankom Lukateli je sa velikim uspehom učestvovao na II međunarodnom baletskom takmičenju u Moskvi 1973. i na takmičenju baletskih parova u Japanu 1978. Gostovao je u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu u “Žar ptici” i “Romeu i Juliji”, te uvežbavao soliste i ansambl za nekoliko baletskih premijera u Beogradu.
Jedno vreme je bio vodio baletski ansambl Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Pozorišta na Terazijama, a u dva navrata i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.
M.B.