Vesti

SOLISTI BALETA NARODNOG POZORIŠTA IGORU PASTORU DODELjENA NAGRADA "RADOMIR VUČIĆ"

29 april 2014

V.d. direktora Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Konstantin Kostjukov uručio je 29. aprila Nagradu "Radomir Vučić" solisti Baleta NP Igoru Pastoru.
Ceremonija je održana na Velikoj sceni uoči baletske predstave "Krcko Oraščić" koja je izvedena povodom Svetskog dana igre.
U obrazloženju žirija, koje je pročitao Kostjukov, navedeno je da je Pastor odgovornim i požrtvovanim radom ostvario izuzetan napredak tumačeći uloge u klasičnom, neoklasičnom i savremenom repertoaru i kao mlad igrač pokazao izuzetnu umetničku zrelost.
- Značajna su njegova ostvarenja u predstavama: Krcko Oraščić, Kraljica Margo, Uspavana lepotica, Labudovo jezero, Žizela, Ko to tamo peva, Aleksandar, a ostvarene uloge zrelo i tehnički precizno prezentovane publici - piše u obrazloženju žirija koji je radio u sastavu Konstantin Kostjukov (predsednik) i članovi Anđelija Todorović i Svetozar Adamović.
Nagrada "Radomir Vučić", ustanovljena 2011. godine, dodeljuje se mladim, talentovanim baletskim igračima do 28. godine života i to za ostvarene solističke ili glavne uloge iz repertoara Nacionalnog teatra.
Dosadašnji dobitnici ovog priznanja, koje se sastoji od originalne plakete sa likom Radomira Vučića, rad istaknutog umetnika i scenografa Geroslava Zarića, su Jovica Begojev, Miloš Marijan i Bojana Žegarac.
M.B.