Vesti

Solisti Baleta Igoru Pastoru určena Nagrada „Nataša Bošković“

15 novembar 2017

Nagrada „Nataša Bošković“, koju Udruženje baletskih umetnika Srbije dodeljuje za najbolju interpretaciju klasičnog ili neoklasičnog stila u oblasti baletske umetnosti, uručena je u sredu 15. novembra solisti Baleta Narodnog pozorišta Igoru Pastoru.

Većinom glasova članova žirija, kojim je predsedavao Konstantin Tešea, a članovi su bili Marija Stojaković i Dalija Imanić-Savić, mladi umetnik je nagrađen za odlično ostvarenu ulogu Bazila u predstavi „Don Kihot“ u koreografiji Vladimira Vasiljeva.

Na svečanosti održanoj na Velikoj sceni, posle izvođenja tog baleta, priznanje je primio iz ruku Konstantina Tešee.

„Smatramo da Igor Pastor poseduje poseban umetnički senzibilitet. Tehnički je precizan, ekspresivan, siguran partner i nadasve posvećen baletskoj umetnosti. Sa dozom zrelosti, ali i mladalačkog ushićenja veoma promišljeno je pristupio ostvarenju uloge kojom pleni publiku. Očekujemo da će mu ova značajna nagrada biti veliki podstrek u budućem stvaralačkom radu i da će njegov umetnički potencijal tek doći do punog izražaja u budućnosti koja je pred njim“, navedeno je u obrazloženju žirija koje je pročitao Tešea.

U ime Udruženje baletskih umetnika Srbije, prisutnima se obratila član predsedništva tog udruženja Marija Bajčetić.

Nagrada „Nataša Bošković“ ustanovljena je 2012. godine u znak poštovanja i sećanja na prvu veliku srpsku balerinu Natašu Bošković, znamenitu umetnicu, koja je trajno zadužila našu umetničku igru.
M.B.