Vesti

Teodori Spasić Nagrada „Nataša Bošković“, a Ivani Savić Jaćić Nagrada „Smiljana Mandukić“

25 oktobar 2023

Solistkinje Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Teodora Spasić i Ivana Savić Jaćić ovogodišnje su dobitnice prestižnih strukovnih priznanja - Nagrade „Nataša Bošković“ i Nagrade „Smiljana Mandukić“ koje dodeljuje Udruženje baletskih umetnika Srbije za doprinos umetničkoj igri u našoj zemlji.

Nagrada „Nataša Bošković“ za najbolju interpretaciju klasičnog ili neoklasičnog stila u oblasti baletske umetnosti, pripala je Teodori Spasić, prvoj solistkinji Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, za ostvarenu ulogu Žizele u predstavi „Žizela" u koreografiji L. Lavrovskog.

Žiri u obrazloženju ističe da je Žizela Teodore Spasić „tehnički čista, nežna, puna ljubavi, dramski besprekorno izvedena“.

„Svojom Žizelom pokazala je zrelost umetnika koji ima potencijal za buduća umetnička ostvarenja“, naveo je stručni žiri.

Nagrada „Smiljana Mandukić“ za najbolju plesnu interpretaciju u oblasti savremene umetničke igre, ove godine dodeljena je Ivani Savić Jaćić, solistkinji Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, za ostvarene uloge u Baletskom triptihu „Infinitas“, Narodnog pozorišta u Beogradu, u koreografijama I. Kirova, M. Isailovića i M.Kolar.

Žiri obrazlaže svoju odluku, između ostalog i time, da je Ivana Savić Jaćić u protekloj pozorišnoj sezoni dosegla i iskazala svoju umetničku zrelost.

„Izuzetno ekspresivna, suvereno vlada tehnikom i savremene i klasične igre, ostavila je snažan utisak na sve gledaoce“.

Imena nagrađenih tradicionalno se saopštavaju 23. oktobra, povodom dana rođenja našeg proslavljenog koreografa Dimitrija Parlića.

 

Galerija