Vesti

MILOŠ MARIJAN LAUREAT NOVOUSTANOVLjENE NAGRADE "NATAŠA BOŠKOVIĆ"

2 novembar 2012

Solista baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Miloš Marijan dobitnik je novoustanovljene Nagrade "Nataša Bošković" za najbolju interpretaciju klasičnog ili neoklasičnog stila u oblasti baletske umetnosti.

Marijan je ovo priznanje, koje povodom 50. godina svog postojanja dodeljuje Udruženje baletskih umetnika Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Sekretarijata za kulturu Beograda, dobio za premijerno izvedenu ulogu princa Dezirea u predstavi "Uspavana lepotica" Narodnog pozorišta u Beogradu, u koreografiji Vladimira Logunova. U oblazloženju žirija navedeno je da je Marijan zadovoljio sve umetničke i tehničke kriterijume koje ova uloga zahteva i da njegov Dezire odiše plemenitošću, lepotom pokreta i izuzetnim mladalačkim nadahnućem.
Igračima "Bitef dens komapanije" Nikoli Tomaševiću i Strahinji Lackoviću dodeljena je, takođe novoustanovljena, Nagrada "Smiljana Mandukić", za najbolju plesnu interpretaciju u oblasti savremene umetničke igre, za uloge dva roba u predstavi beogradskog Narodnog pozorišta "Aleksandar" u koreografiji Ronalda Savkovića. Oba igrača savremene igre su, prema oceni žirija, ostavila najsnažniji utisak odigravši uloge robova izuzetno ekspresivno i veoma kvalitetno ispunivši tehnički složen zadatak. O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: solista baleta i koreograf Vladimir Logunov (predsednik), igrač i koreograf Anđelija Todorović, solista baleta, baletski pedagog i repetitor Paša Musić-Popović, solista baleta i koreograf Petar Pjer Rajković i prvak baleta Konstantin Tešea.
Žiri u istom sastavu odlučio je da se nagrada "Dimitrije Parlić" za koreografiju originalne celovečernje baletske i plesne predstave premijerno postavljene i izvedene na teritoriji Republike Srbije, ove godini ne dodeli, smatrajući da ni jedno od ponuđenih koreografskih ostvarenja u periodu između dve dodele nije zadovoljilo visoke kriterijume koje ova nagrada zahteva.
Inače, ovogodišnji dobitnik Nagrade za životno delo, koju dodeljuje Predsedništvo Udruženja baletskih umetnika Srbije, je nekadašnja balerina Narodnog pozorišta u Beogradu, baletski kritičar, teatrolog i prevodilac Mirjana Zdravković. Nagrade će biti uručene u decembru.
M.B.