Vesti

NAGRADA „NATAŠA BOŠKOVIĆ“ URUČENA SOLISTI BALETA NARODNOG POZORIŠTA IGORU PASTORU

19 novembar 2015

Nagrada „Nataša Bošković“, koju Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS) dodeljuje za najbolju interpretaciju neoklasičnog stila u oblasti baletske umetnosti, uručena je u četvrtak 19. novembra solisti Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Igoru Pastoru.
Na prigodnoj svečanosti, održanoj na Velikoj sceni posle izvođenja baleta „Slika Dorijana Greja“, Pastor je prestižno priznanje, koje je zajedno osvojio sa kolegom Dejanom Kolarovim, primio iz ruku predsednice UBUS-a Anđelije Todorović.
Jednoglasnu odluku doneo je žiri kojim je predsedavala Milica Bezmarević, a članovi su bili Vladimir Logunov i Paša Musić Popović.
- Iako su ova dva umetnika na potpuno različit način doneli lik Dorjana Greja, žiri smatra da su obe interpretacije apsolutno zadovoljile sve umetničke kriterijume za ovaj izuzetno zahtevan dramski lik. Oni su u svoje uloge ugradili nesvakidašnji umetnički naboj koji ni jednog trenutka publiku ne ostavlja ravnodušnom, unoseći pregršt emotivnih stanja koji iziskuje lik Dorijana Greja. Koreograf Vladimir Logunov tražio je od umetnika da razmišljaju i grade lik na sebi svojstven način, pa smo upravo zbog toga dobili dva potpuno različita, izuzetna umetnička ostvarenja. Čestitamo umetnicima sa željom da im ova prestižna nagrada bude podstrek u daljem radu – navedeno je u obrazloženju žirija koje je pročitala Todorovićeva.
Nagrada, koju finansira Ministarstvo kulture Republike Srbije, sastoji se od plakete sa likom Nataše Bošković (rad akademskog vajara Bogdana Jovanovića), diplome UBUS-a i novčanog iznosa.  
Kolarovu će priznanje biti uručeno na prvom narednom izvođenju baleta „Slika Dorijana Greja“.
Predstava je inspirisana istoimenim romanom Oskara Vajlda iz 1891. godine u kojem ovaj slavni irski književnik kroz priču o Dorijanu, bez ustezanja kritikuje licemerje i nemoral u svom neposrednom okruženju, a Logunov je odabrao 12 ključnih scena koji je na najbolji način oslikavaju.
Kao i u romanu, Dorijan Grej današnjice je lep i mlad, ali je u potpunosti razoren iznutra.
U nerealnoj viziji sveta, u potrazi za večitom mladošću, a u mračnom okruženju, Dorijan, na koga izuzetno utiču okolnosti i društvo, postaje loš. On, jednostavno uživa u životu. Nema nikakve ciljeve, posebno ne plemenite. Kada njegovo stanje konačno postane skroz loše, Dorijan odlučuje da nestane sa ovog sveta...
U podeli su i Milan Rus, Tejlor Klou, Nikola Tomašević, Bojana Žegarac Knežević, Tamara Ivanović, Miloš Marijan, Martin Hamer, Maja Varićak Antić, Martin Grainger, Milja Đurić, Nada Stamatović, Milica Jević Drndarević, Jasna Paunović, Dušanka Đorđević, Brankica Mandić, Jovanka Zarić, Ivana Savić Jaćić, Nelka Lazović, Dušanka Đorđević, Ada Raspor, Danil Kolmin, Bernardo Badano, Hoze Iglesias, Sanja Tomić, Igor Karakaš, Jurij Gregulj, Rafaele Diliđente...
U predstavi učestvuje celokupni ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.
Autor libreta je Dušan Milosavljev, asistent koreografa bila je Maja Varićak Antić dok je izbor muzike uradila Aleksandra Paladin koja se odlučila za kompozicije Ralfa Von Vilijamsa, Majkla Tipita, Kšištofa Pendereckog i Đerđa Ligetija.
Scenografiju je kreirao Boris Maksimović, a kostime Katarina Grčić Nikolić.
Predstava je premijerno izvedena 30. marta ove godine.
M.B.