Vesti

Solisti Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Nikoli Bjanku uručena Nagrada „Radomir Vučić“

18 jun 2019

Nagrada „Radomir Vučić“ uručena je 18. juna na Velikoj sceni solisti Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Nikoli Bjanku.

Prestižno priznanje, uoči početka baleta „Labudovo jezero“, dodelila mu je v.d. upravnika Narodnog pozorišta Ivana Vujić.

Jednoglasnu odluku o ovogodišnjem dobitniku doneo je žiri kojim je predsedavao Konstantin Kostjukov, a članovi su bili Jovan Veselinović i Paša Popović.

„Nikola Bjanko je odgovornim, požrtvovanim radom i profesionalnim pristupom ostvario izuzetan napredak tumačeći solističke uloge u celokupnom klasičnom, neoklasičnom i modernom repertoaru. Ostvario je izuzetan napredak u tehničkom smislu, a posebno se izdvojio individualnim izrazom. Zapaženi su njegovi solo nastupi u sledećim predstavama: Krcko OraščićDon KihotHazarski rečnik- Lovci na snove, Ko to tamo peva, Duga božićna večera, Travijata  i Karmen“, navedeno je u obrazloženju žirija.

Nagrada „Radomir Vučić“ dodeljuje se mladim, talentovanim baletskim igračima do 28. godine života i to za ostvarene solističke i glavne uloge iz repertoara Narodnog pozorišta odigrane na matičnoj sceni, ili na gostovanju, od poslednjeg dana februara 2018. do 1. marta 2019. godine, koji su se izdvojili po tehničkom ili glumačkom kvalitetu.

Priznanje je ustanovljeno 2011. godine, a dosadašnji dobitnici su Jovica Begojev, Miloš Marijan, Bojana Žegarac, Igor Pastor, Teodora Spasić, Tatjana Tatić i Margarita Čeromuhina.
M.B.