Vesti

SOLISTI BALETA JOVICI BEGOJEVU URUČENA NAGRADA “RADOMIR VUČIĆ”

30 mart 2011

Upravnik Nacionalnog teatra Božidar Đurović uručio je u sredu 30. marta solisti Baleta Jovici Begojevu novoustanovljenu nagradu Narodnog pozorišta „Radomir Vučić“ za ulogu Armana Divala u predstavi „Dama s kamelijama“ koja je premijerno obnovljena 25. decembra prošle godine.

Na ceremoniji, održanoj uoči početka baleta “Interval/Songs/Viva La Vida”, Đurović je kazao da “nagrade uvek donose radost i onima koji ih daju, a naročito onima koji ih primaju”.
On je podsetio da je ova nagrada, koja nosi ime velikog baletskog posvećenika i umetnika Radomira Vučića, jedna od četiri nagrade koje je uprava Narodnog pozorišta ustanovila ove godina sa željom da mladim ljudima pomogne, ali i da pokuša da prepozna one umetnike koji će u budućnosti značiti ne samo Nacionalnom teatru nego srpskom pozorištu uopšte.
- Čini mi veliku radost i čast što Jovici Begojevu, našem mladom, perspektivnom i verujem budućem velikom umetniku u ime Narodnog pozorišta uručujem nagradu “Radomir Vučić” u želji da u budućnosti ide stopama tog zaista velikog umetnika – rekao je Đurović.
U ime žirija, baletska kritičarka Mirjana Zdravković je navela da je kod Begojeva nagrađena izuzetna individualna interpretacija, požrtvovano partnerstvo, kao i tehnički napredak u ostvarivanju niza prvačkih uloga klasičnog, neoklasičnog i savremenog repertoara u 2010. godini.
- Nadamo se da će ova nagrada biti i u budućnosti veoma podsticajna za sve koji budu sledili put Radomira Vučića koji je bio izvanredan čovek, izvanredan igrač, izvanredan interpretator i nesebični radnik – istakla je gospođa Zdravković u ime žirija u čijem su sastavu bili i prvak Baleta Konstantin Kostjukov i solistkinja Baleta i baletski pedagog Milica Bezmarević.
Nagrada “Radomir Vučić, čiji je inicijator Udruženje baletskih umetnika Srbije, dodeljuje se mladim i talentovanim baletskim igračima do 28. godine života i to za ostvarene solističke i glavne uloge iz repertoara Nacionalnog teatra, odigrane na matičnoj sceni ili na gostovanju u periodu od poslednjeg dana februara meseca prethodne do 01. marta tekuće godine, a koji su se izdvojili po tehničkoj i umetničkoj interpretaciji.
M.B.