Vesti

SOLISTKINjI BALETA NARODNOG POZORIŠTA TEODORI SPASIĆ URUČENA NAGRADA „RADOMIR VUČIĆ"

4 jun 2015

V.d. direktora Baleta Narodnog pozorišta (NP) u Beogradu Konstantin Kostjukov uručio je 4. juna Nagradu „Radomir Vučić" solistkinji Baleta NP Teodori Spasić.
Ceremonija je održana na Velikoj sceni uoči baletske predstave „Uspavana lepotica" u kojoj ova talentovana umetnica sa velikim uspehom igra ulogu Princeze Aurore.
U obrazloženju žirija, koje je pročitao Kostjukov, ocenjeno je da je Teodora Spasić odgovornim, požrtvovanim radom i profesionalnim pristupom ostvarila izuzetan napredak tumačeći solističke uloge u celokupnom klasičnom i neoklasičnom repertoaru.
- Iako veoma mlada, ostvarila je izuzetan napredak u tehničkom smislu, a posebno se izdvojila preciznošću izvođenja. Posebno izdvajamo nastup u veoma zahtevnoj ulozi Maše u baletu „Krcko Oraščić“, kao i glavnu ulogu Aurore u baletu „Uspavana lepotica“ – navedeno je u obrazloženju žirija koji je radio u sastavu Konstantin Kostjukov (predsednik) i članovi Ljubinka Dobrijević i Krunislav Simić.
Nagrada „Radomir Vučić", ustanovljena 2011. godine, dodeljuje se mladim, talentovanim baletskim igračima do 28. godine života i to za ostvarene solističke ili glavne uloge iz repertoara Nacionalnog teatra.
Dosadašnji dobitnici ovog priznanja, koje se sastoji od originalne plakete sa likom Radomira Vučića, rad istaknutog umetnika i scenografa Geroslava Zarića, su Jovica Begojev, Miloš Marijan, Bojana Žegarac i Igor Pastor.
M.B.